20 tekoa paremman huomisen puolesta

Ympäristöasiat puhututtaa ja monilla (kuten mullakin) on sellainen ajatus, että en tiedä mitä tekisin toisin! Tai itsestä tuntuu sille, että haluan tehdä hyviä tekoja, mutta koska en tee kaikkea heti, se on turhaa. Vaikka asia ei ole näin, jokainen muutos on askel kerrallaan, valinta kerrallaan. Itse en ole tässä aiheessa mikään mestaritietäjä -> silloin otetaan yhteyttä johonkin toiseen henkilöön. Mä laitoin viestiä instagramissa @arvokasmaailma tilin pitäjälle Pipsalle ja kysyin haluaisiko hän jakaa meille vinkkejä. Tässä tulee!

Lisäsin muuten jokaisen vinkin perään oman lyhyen ajatuksen omasta elämästä, koska teitä joitain ehkä kiinnostaa toteutanko mä jo jotain näistä. Ja ihan rehellisesti.

Moikka! Mä olen Pipsa ja mun pieneen perheeseen kuuluu yksivuotias taapero Arvo ja mun puoliso Osmo. Pidän Instagramissa tiliä nimeltä arvokasmaailma, jossa jaan tarinoita meidän perheen pyrkimyksistä elää kestävää elämää iloisella mielellä. Mä koen, että ympäristöystävällinen elämä tuo meidän elämään ihan valtavasti positiivista sisältöä ja kaiken tilalle, josta ollaan jouduttu luopumaan, ollaan saatu jotakin paljon parempaa. Tuu ihmeessä mukaan seurailemaan, jakamaan ajatuksia ja oppimaan! Alla mun 20 vinkkiä ekologisempaan elämään ja paremman huomisen puolesta.

1. Kokeile vegaaniruokaa

Isoin yksittäinen ympäristöteko, jonka jokainen voi tehdä, on vähentää lihan ja eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Nykyään se on tosi helppoa, kun kaupan hyllyiltä löytyy rivikaupalla kasviperäisiä maitoja, kermoja, jugurtteja ja proteiininlähteitä. Yksi mahtava tapa aloittaa tutustuminen vegaanisiin ruokiin on tutustua Vegaanihaasteeseen, sieltä saa kuukauden ajan päivittäin helppoja reseptejä, vinkkejä ja informaatiota.

Tätä kohti on kovasti menty viimeisen vuoden aikana. Punainen liha todella minimissä, kasviperäiset tuotteet nousussa. Maitotuotteet ovat ehkä mulla se mihin voisi seuraavaksi kiinnittää huomiota. Ja on muuten hyvää ja maukasta! Vaikka en ois itsekään koskaan uskonut.

2. Vaihda kertakäyttötuotteet kestotuotteisiin

Kertakäyttötuotteet tuhlaavat rajallisia luonnonvaroja ja kuormittavat tarpeettomasti ympäristöä muututtuaan minuuteissa roskiksi. Kokeile aloittaa yhdellä sellaisella tuotteella, joka tuntuu elämääsi luontevalta. Vaihtoehtoja on loputtomasti! Kertakäyttökahvikupit voi vaihtaa kestomukeihin, hevipussit kestohevipusseihin, talouspaperit kankaisiin kestotalouspapereihin, vanulaput kestovanulappuihin, muovipussit kestokasseihin, juomapullot kestopulloihin ja kertsivaipat kestovaippoihin. Löytyiskö sulta kotoa jo jotakin, millä voisi korvata jonkun kertakäyttötuotteen? Pienin askelin ja rauhalliseen tahtiin voi aikaansaada pysyviä muutoksia.

Monia tuotteita ei tullutkaan mieleen mitä itse voisin vaihtaa, kiinnitän tähän huomiota arjessa, jos niitä löytyisi!

3. Korjaa rikkimenneet vaatteet

Uusien vaatteiden valmistaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja ja kemikaaleja, ja prosesseihin liittyy myös hurjia ihmisoikeusrikkomuksia. Korjaamalla vaatteita ja pidentämällä niiden elinikää on iso myös iso vaikutus valtavaan tekstiilijäteongelmaan – pelkästään Suomessa tuotetaan 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Opettele YouTube-videoiden avulla tai pyydä käsistään kätevää ystävää näyttämään ompelun perusjuttuja. Tosi paljon inspiraatiota korjauspuuhiin löytyy hashtagin #visiblemending takaa, käy kurkkaamassa!

Todella vierasta ja tuntuu vieraalle. Ehkä joku päivä! Harvoin ostan uusia vaatteita, mutta pitäisi miettiä jatkossa myös, että jos todella tarvitsee niin mistä sen hankkii.

4. Kokeile vähentää kertakäyttömuovia

Vaikka muovin voi nykyään kierrättää, se ei ole suinkaan ongelmatonta. Lähes kaikki ruokakaupan hyllyllä olevat pakkaukset ovat uutta muovia, sillä kierrätysmuovista valmistetaan alempilaatuisia tuotteita. Muovit ovat luonnossa uhka eläimille ja ympäristölle. Tiesitkö, että Tyynellämerellä on valtavan kokoinen jätelautta, jossa uiskentelee noin 10% kaikesta tuotetusta muovista? Onkin arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä meressä saattaa olla enemmän muovia, kuin kaloja. Kertakäyttömuovia voi vältellä ennakoimalla, kantamalla mukana ja valitsemalla mahdollisuuksien mukaan muita pakkausmateriaaleja. Lisää inspiraatiota löytyy tutustumalla zero wasten maailmaan!

Mietin jo mitä tuotteita ostan, jos ne on esim. pakattu muoviin. Helppo asia on myös jättää kaupassa pienet muovipussit hedelmille tms. pois! Jos ostaa paljon, kanna mukana kestokassia.

5. Kierrätä

Kierrättämällä roskat annat materiaaleille mahdollisuuden uuteen (ja taas uuteen) kierrokseen. Sen sijaan, että jokaista pakkausta varten tarvitsisi tuhlata uusia, rajallisia luonnonvaroja, voi vanhoista luoda uutta! Kun kierrättämisen opetteluun käyttää pienen tovin, käy se jatkossa helposti arjen lomassa. Käy kurkkaamassa kuntasi jätehuollon sivuilta helpot ohjeet teidän alueen kierrätykseen!

Niin merkittävä asia, mutta ei toteudu meillä kovin hyvin. Paneudun tähän pian!

6. Vaihda riisi kotimaiseen ohraan, kvinoaan tai juureksiin

Riisin viljely kuluttaa tolkuttomasti vettä, ja sen tuottamiseen liittyy myös ihmisoikeusrikkomuksia. Kotimaisella ohralla, kvinoalla tai juureksilla korvaat riisin helposti! Entä jos riisistä tekisikin ihanan erikoisherkun?

Keskusteltu kotona, itse toteutan hiljalleen, miestä koitan suostutella.

7. Suosi satokautta

Sen lisäksi, että satokauden suosiminen säästää rahaa, se säästää myös ympäristöä. Esimerkiksi kotimaisen kasvihuonetomaatin viljely talvella kuluttaa hurjat määrät energiaa. Satokauden suosiminen tarkoittaa myös sitä, että hedelmät ja vihannekset maistuvat todennäköisemmin paremmilta ja ovat ravinnerikkaampia, sillä ne ovat saaneet kasvaa luonnollisemmissa oloissa. Tutustu ihmeessä Satokausikalenteriin ja sen tuottamaan loistavaan sisältöön!

Tähän pyritään, mutta nyt pyritään kovemmin!

8. Jätä seuraava ostos ostamatta

Jatkuvaan kuluttamiseen perustuva järjestelmä ei voi enää jatkua normina, jos ilmastonmuutos halutaan pysäyttää. Mieti, voisitko korvata ostoksen jollakin kotoa jo löytyvällä. Löytyisikö vaatekaapin perukoilta sittenkin sopiva asu? Voisiko jotakin muuta keittiövälinettä käyttää samaan hommaan? Entä voisiko joku ystävä tai naapuri lainata tarvittavaa tavaraa? Tai voisikohan olla, ettet oikeasti tarvitse koko tuotetta? Usein ostamme asioita tyydyttääksemme tai hiljentääksemme jonkun tunteen tai henkisen tarpeen. Kokeile shoppailun sijaan käydä kävelyllä, jutella ystävälle tai lukea hyvää kirjaa.

Olen ruvennut kysymään itseltäni: tarviinko mä tän todella? Usein jää ostamatta. Myönnän, joskus ostan kyllä jotain siksikin, että on ihana saada se todella haluama asia.

9. Käytä kirppareita

Kirpputoreilla pyöriessä huomaa, miten valtavasti maailmassa on jo tavaraa, jota kukaan ei tarvitse. Maailmasta löytyisi riittävästi vaatteita, astioita ja huonekaluja moneksi vuosikymmeneksi, mutta silti niitä tuotetaan jatkuvasti lisää! Jos aika tai mielenkiinto ei riitä kirpputoreilla penkomiseen, kokeile erilaisia nettikirpputoreja tai Facebookin alueellisia tai aihealueellisia kirppareita. Yksi hyvä ja nopea tapa löytää tietty tuote on laittaa Facebookin kirppisryhmään spesifi ilmoitus tarpeesta. Hyvin usein joltakulta löytyy juuri sopiva tuote tarpeettomana ja murto-osalla siitä hinnasta, mitä olisit maksanut siitä kaupassa.

Käytössä!

10. Minimoi ruokahävikki

Jopa kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin – tällä määrällä ruokkisi koko maailman nälkää näkevän väestön! Kokeile ottaa pakastin ahkeraan käyttöön ja nakkaa sinne kaikki hävikkiuhan alla olevat ruoat. Yksi tehokkaimmista hävikinvälttelytaktiikoista on mennä kauppaan vasta sitten, kun jääkaappi on tyhjä.

Tätä on tehty kovasti viimeisen vuoden aikana ja jatkuvasti parempaan päin! Tässä toimii myös vinkkinä, että valitsisi esim. ne nuhjuisemmat hedelmät ja vihannekset kaupasta, koska niillä suuri vaara päätyä hävikkiin.

11. Kanna mukana

Kantamalla mukana muutamaa perusasiaa, voi välttää ison osan yllättävistä roskista. (Lasi)purkki lienee monikäyttöisin, sillä siihen voi ostaa kahvin, ottaa ravintolasta loput ruoat mukaan, kuljettaa matkan aikana kerääntyneitä biojätteitä tai juoda vaikka vettä! Toinen hyvä mukanakannettava tuote on kankainen nenäliina, sillä siihen voi tarvittaessa kuivata kädet, kääriä ruokia tai niistää nenän. Muita mukanakannettavia asioita voisivat olla vaikka lusikka, vesipullo, kangaskassi, kestohevipussi tai teräspilli.

Ehkä erikoisin itselle, palaan tähän myöhemmin.

12. Kokeile luonnonmukaisia pesuaineita

Kodin siivoaa lattiasta kattoon muutamalla luonnonmukaisella pesuaineella, eikä jokaiselle pinnalle suinkaan tarvita erilaisia purnukoita ja vahvoja, ympäristöä kuormittavia kemikaaleja. Soodalla ja etikalla pötkii jo pitkälle. Ihanan yleispuhdistussuihkeen saa liottamalla etikassa (luomu)appelsiinien ja/tai sitruunojen kuoria muutaman viikon ja sekoittamalla sen suihkepulloon veden kanssa suhteella 1:1. Sooda taas toimii loistavana hajunpoistajana ja sillä poistaa tiukimmatkin pinttyneet tahrat!

Meillä usein käytössä vain vesi ja eteeriset öljyt (kai sekin jo parempi), mutta ehdottomasti esim. pyykinpesuun jokin uusi tapa vanhojen tuotteiden loputtua!

13. Testaa luonnonkosmetiikkaa

Tavallinen kosmetiikka testataan usein eläinkokein ja sisältää voimakkaita ja mahdollisesti vaarallisia kemikaaleja. Luonnonkosmetiikan tuotteet taas on valmistettu uusiutuvista, luonnollisista raaka-aineista ja ne ovat turvallisia sekä ihmisille, että ympäristölle. Monia tuotteita, kuten vaikka dödöä, on tosi helppo tehdä myös itse. Luonnonkosmetiikan maailmasta löytyy jotakin kaikkiin tarpeisiin!

Huomasin, että viimeisen vuoden aikana ostin noin 80% kaiken luonnonkosmetiikkana. JES! Sieltä löytyy muuten monet ihanat suosikit.

14. Vaihda vihreään sähköön

Vihreään sähköön vaihtaminen on yksi helpoimmista ja isoimmista tavoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. ”Tavallinen” sähkö tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, joiden käyttö kuormittaa valtavasti ympäristöä, ja jotka ovat lisäksi rajallisia. Ympäristöystävällisiä, uusiutuvia vaihtoehtoja on kuitenkin monia. Valitsemalla vihreän sähkön lisäät uusiutuvan sähkön käyttöä, tuet sen kehittämistä sekä osaltasi lasket sähkön hintaa!

Tutustun!

15. Säästä vettä

Veden puhdistukseen, kuljettamiseen ja lämmittämiseen kuluu paljon energiaa ja resursseja. Kokeile säästää valutusvesi kannuun ja käyttää sitä kasvien kasteluun tai astioiden huuhtelemiseen käyttökertojen välillä, jolloin myös tiskin määrä vähenee. Pyykkimäärää voi vähentää tuulettamalla tai pakastamalla vaatteet käyttökertojen välillä ja käyttämällä kotioloissa rönttävaatteita. Onnistuisiko suihkussa norkoiluajan lyhentäminen sekuntikellon tai erilaisten haasteiden tai kilpailujen voimin?

Meillä ensimmäinen haaste: vähemmän aikaa suihkussa löträten!

16. Vaihda suklaa ja kahvi luomuun ja Reiluun

Suklaan ja kahvin tuotanto kuormittaa runsaasti ympäristöä ja siihen liittyy myös monia ihmisoikeusrikkomuksia. Suosimalla luomua ja Reilua vähennät ympäristölle ja terveydelle haitallisten torjunta-aineiden käyttöä ja huolehdit siitä, että kaikki tuotatoketjun työntekijät saavat riittävän korvauksen työstään. Kahvipaketin hinta on usein jopa samaa luokkaa! Hyviä luomuja ja Reiluja suklaita ovat esim. Vego ja Pirkan 55% tumma suklaa.

Joskus näin ehkä tehdäänkin, vaikka aika vähän kumpaakin menee. Jatkossa enemmän huomiota!

17. Käytä kirjastoa

Nykyajan kirjasto on paljon muutakin, kuin pelkkiä kirjoja! Useimmista kirjastoista saa myös lainattua lautapelejä, ja monista kirjastoista voi lainata lisäksi esimerkiksi ompelukoneita, urheiluvälineitä, tavarapyöriä, nokkakärryjä, työkaluja ja leluja. Kirjasto on yhteiskäyttöä parhaimmillaan – miksi hillota harvoin käytettäviä kirjoja ja tavaroita kodin hyllyillä, kun ne voivat olla jatkuvassa kierrossa ilahduttamassa muita?

Tuttua jo!

18. Kerää roskia luonnosta

Roskien kerääminen luonnosta on yksi konkreettisimmista tavoista toimia ympäristön hyväksi. Luonnossa olevat roskat päätyvät lintujen ja eläinten vatsoihin ja vesivirtojen ja tuulten mukana meriin. Eka roska on vaikein, sen jälkeen siihen saattaa jäädä koukkuun!

Kuulostaa erikoiselta (koska ihmiset ei tätä tee) mutta voisin ottaa mukaan jonkin kassin taskuun ja kerätä ainakin matkalleni sattuvat roskat, niitä nimittäin on vaikka ei etsisikään!

19. Matkusta maata pitkin

Lentomatkailu on matkustamiskeinoista saastuttavin. Mitä jos seuraavan lentomatkan sijaan kokeilisitkin maata pitkin matkustamista? Junalla, laivalla ja busseilla matkustaminen on ihan uudenlainen ja ihmeellinen elämys. Maata pitkin pääsee melkein kaikkialle! Käy tutustumassa upouusiin nettisivuihin maatapitkin.net ja suunnittele vähän erilainen seuraava lomareissu!

Matkustamme lähes aina julkisilla pienet ja isot matkat, kerran Jukan kanssa ollaan tehty lentomatka. Mietinnässä pitäisikö siitä kerta vuodessa matkastakin luopua..? (Muistakaa myös minne matkustatte)

20. Äänestä!

Vaikka yksilön valinnoilla on iso merkitys, vaatii ilmastonmuutoksen pysäyttäminen valtavia muutoksia myös politiikassa. Ilmastonmuutos on suurin kohtaamamme uhka ja sen vaikutukset ulottuvat kaikkialle: turvallisuuteen, terveyteen, talouteen, ihmisoikeuksiin, nälänhätään, luontoon, ihan kaikkeen! Äänestä siis sellaista ehdokasta, joka ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti ja on sitoutunut kehittämään ratkaisuja asian eteen. Tehdään näistä vaaleista yhdessä #ilmastovaalit!

Tästä olen täysin samaa mieltä: ensinnäkin kaikista huonoin teko on jättää äänestämättä, toisena äänestä edes jotain muuta kuin sitä puoluetta josta pidät vähiten ja kolmantena toki toivon, että äänestät jotakin kelle ilmastoasiat ovat tärkeitä! Tiedän itse jo ketä äänestän.

Pipsalta terkkuja!
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s