Mitä tehdä, kun elämäntapamuutos hidastuu?

Tammikuu 2019 on ohitse eli 1/12 vuodesta vietetty. Kuinka sulla sujuu?

Tammikuussa useilla alkoi muutoksen tuulet ja kenties tehtiin kaikenlaisia lupauksia sekä asetettiin tavoitteita hyvinvoinnin merkeissä. Teitkö säkin niin? Mä tein myös.

Tänään helmikuun 1. päivänä olen kuullut somesta, että kuntosaleilla hiljenee, motivaatio koko Suomessa laskussa ja monien muutostyö loppuu nyt. On tosi harmi, että meillä on tällainen ilmapiiri, koska sekin jo heti laskee ihmisten mielialaa, innostusta, jaksamista… ”no helmikuu, ihmisille nyt vaan käy niin eikä mullakaan ole enää motivaatiota!!” Tietysti on siinä jotain perääkin emmekä voi helmikuun saapumista syyttää vähentyvistä hyvinvointiteoista.

Jos sulla on nyt sellainen tilanne, että lupauksia ja tavoitteita tuli asetettua, mutta nyt ei tunnu enää siltä, että jaksaa, kiinnostaa tms. ja/tai koet ettet tavoittanut mitään niin mun vinkit sulle miten pääset eteenpäin:

PYSÄHDY

Mikä tilanteesi oikeasti onkaan nyt? Mitkä olivat tavoitteesi? Hengitä. Mihin perustat ajatuksesi siitä, että nyt homma hidastuu? Miltä sinusta tuntuu nyt?

MINKÄ OLISIT HALUNNUT OLEVAN NYT JO TOISIN?

Jos koet, että olet jotenkin epäonnistunut niin miksi? Mille perustat onnistumisesi? Katsotko vain yhtä tavoitetta, joka ei täyttynyt ja sen vuoksi koet pahaa mieltä? Onko se todella tarpeen?

KÄÄNNÄ KATSEESI: KENTIES TEIT KUITENKIN JO JOTAIN, JOSTA KIITTÄÄ ITSEÄSI?

Meidän on helppo huomata kaikki ne missä emme onnistuneet, mitä emme saaneet aikaan, mikä jäi kesken… Vaikka et olisi siinä tilanteessa, jossa kuvittelit olevasi helmikuun alussa: olisiko joku kuitenkin muuttunut? Kenties jokin asia on toisin, mutta et vain muista kiittää siitä nyt? Haittaako se, jos et päässyt ihan sinne saakka mihin ajattelit, jos kuitenkin otit joitakin pieniä askelia haluamaasi suuntaan?

TARKISTA OLIVATKO AIEMMAT LUPAUKSET JA TAVOITTEET SINULLE OIKEITA

Etenkin, jos tuntuu että motivaatio loppuu niin mitä jos lähditkin tekemään vääriä asioita? Ne eivät olekaan sinulle oikeasti tärkeitä ja tarpeellisia tai eivät sovi elämääsi mitenkään juuri nyt? Usein ihmiset toimivat, koska pitäisi tai on pakko. Omaa halua ei oikeasti ole johonkin ja sitten vaan yritetään. Lisäksi haasteita usein tuo se, että voimavarasi ja energiasi ei tuo muutosta: burn outin partaalla olevan ei ehkä kannata ruveta mittailemaan ruokia ja käymään viisi kertaa viikossa salilla sekä lenkit päälle. Mitä sinä oikeasti kaipaat juuri nyt?

TIEDÄTKÖ MIKSI NYT ON HAASTAVAA?

Liikaa kerralla? Et kannusta itseäsi? Raastavia ihmissuhteita? Et saa tukea? Kauhea stressi? Aviokriisi? Et hallitse omaa aikataulutustasi? Oikeita syitä vai tekosyitä? Mikä se on se syy, että nyt takkuaa? Usein sille löytyy joku selitys ja kun sen löytää, on paljon helpompi lähteä ratkaisemaan asiaa.

Kysyin tätä aiemmin tänään instagramissani ja sain eräältä vastauksen (lupa kysytty jakoon): ”Olin todella maassa eilen, kun tajusin että juuri mitään ei ole tapahtunut tammikuun aikana. Tämän kysymyksen myötä ymmärsin, että olen tehnyt töitä (ylitöitä, aina sanonut kyllä pyynnöille…) koko tammikuun. Käytännössä olen tehnyt ainakin 15h päiviä melkein joka päivä. Vaikka ei tarvitse. Mutta sanon silti kyllä. Tämä on se mihin mun pitää tarttua.”

PILKO PIENEMMÄKSI

Joko unohdit ”kaikkimullehetinyt” asenteen? Hyvä! On täysin okei edetä yksi pieni askel kerrallaan. Monien virhe tulee vuoden alussa siinä, että ollaan tosi innoissaan ja ”valmiita” muutokseen ja sen vuoksi lähdetään ryminällä liikkeelle. Vaikka tulisi miettiä sitä pitkäkestoisemmin. Halutaan muuttaa heti kaikki tai ainakin suurin osa. Kenties otetaan mallia vielä muista niin haastava tilanne on valmis.

Mitä jos antaisit itsellesi luvan keskittyä vaikka yhteen asiaan kerralla? Tai vain muutamaan pieneen? Et muuttaisikaan kaikkea heti? Keskittyisit niihin mitkä tuntuvat sinusta sinun oloasi ajatellen tärkeimmiltä ja myös sellaisilta, että sinun elämäntilanteessasi ne voi toteuttaa.

KANNUSTA, KEHU JA KIITÄ ITSEÄSI

Tätä ei sen kummemmin tarvitse selittää. Asenne ja miten itsensä kanssa muutosta tekee merkitsevät paljon.

ANNA AIKAA MUUTOKSELLE

On kulunut kuitenkin vasta neljä viikkoa. Se on todella lyhyt aika vuodesta ja todella lyhyt aika (oletettavasti) sinun elämästäsi. Ole armollinen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että neljä viikkoa on niin lyhyt aika, että sen voi ”heittää hukkaan”. Mitä aiot tehdä seuraavalla neljällä viikolla? Jos sinulla tavoitteita on, mikä olisi se ensimmäinen ihan pienikin asia, jonka eteen teet töitä?

MUISTA HUOMIOIDA SISÄINEN MUUTOS

Ihmiset helposti tuijottavat sitä ulkoista minää: muutoksia siinä, jee! Ei muutoksia: romahdus. Mutta miltä susta tuntuu? Kehossa? Mielessä? Sydämessä? Onko elämäntilanteessa, arjessa, ympäristössäsi muuttunut jokin? Muutoksia on kaikenlaisia: paino, mitat, peilikuva, vaatteet, koti, parisuhde, työ, mieliala, talous, unelmat, minäsuhde, itsetunto, oma aika, uni, rentoutuminen…

Muista, myös, että voit aina muuttaa tavoitteitasi ja suunnitelmiasi. Kuuntele arvojasi ja sitä mikä sinulle oikeasti on tärkeää sekä tarpeellista juuri nyt.

Mullakin oli tänään vähän sellainen: ai joko se tammikuu meni ja mitään ei tapahtunut -fiilis… kunnes tajusin, että on muuten tapahtunut ja paljon! Laitoin monta unelmaa käyntiin mm. aiemmassa postauksessa kertomastani kirjaprojektista. Lisäksi olen tehnyt uusia terveystekoja: kotitanssitunnit, ruokien valmistelu etukäteen, syönyt enemmän kasvispainoitteisesti ja vähemmän lihaa, pitänyt aika hyvin kiinni sovituista herkkupäivistä, parantanut omaa ajanhallintaa… Ja isoimpina juttuina ottanut aikaa omille rentouttaville harrastuksille (maalaus), ystäville ja ryhdyin toteuttamaan yhtä vuoden isointa tavoitetta: haluan muistella tätä vuotta täynnä kokemuksina. On muuten jo nyt tullut hyviä muistoja ja suunniteltu on jo enemmän. Lisäksi muutamia isoja juttuja, joista en voi vielä sanoa mitään.

Tammikuu ei ollut helpoin, mutta todella hyvä! On myös ilo katsoa vuoden alussa tehtynä unelmakarttoja ja huomata, että todella se on alkanut toteutumaan.

Haluan muistuttaa sinuakin siitä, että huomaathan tekojesi vaikutukset ja tulokset muuallakin kuin esim. vaakalukemassa tai mittanauhan tuloksissa? Keskity enemmän siihen miltä susta tuntuu! Ja kenties kun hieman pysähdyt, huomaat ottaneesi ainakin yhden oikean sinulle tarpeellisen askeleen.

Ilolla ja innostuksella helmikuuhun ❤ -Krista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s