Miksi en itse uskalla? Viisi suurta estettä

Kyllä täälläkin kuljetaan joskus sellaisessa suossa että ei tosikaan, vaikka se somessa voi näyttääkin sille, että helpostihan mä elämässäni etenen. Siksi kirjoitan tämän postauksen: viisi suurinta ”syytä” miksi mä en uskalla mennä kohti mun unelmia, epäilen itseäni… ja niin edelleen.

En kuitenkaan anna näiden voittaa. Nämä eivät ole totta, ne on vuosien aikana monista syistä kehittyneitä uskomuksia. Ensimmäinen askel on havainnoida ne, sitten kohdata ja nyt työstetään niitä pikkuisen pienemmiksi, askel kerrallaan.

Tässä kohdassa kiitos jälleen Valmentamon Life Coach koulutukselle, kouluttajalle Iina Lempiselle sekä meidän ryhmälle. Näitäkin asioita on päässyt sielä työstämään (aika siistiä opiskelua, kun pääsee itse tällaisten asioiden äärelle) sekä olen saanut paljon kannustusta ja voimaa ryhmältämme!

Kohta 1: Ikä ja sen myötä vähäinen elämänkokemus

Olen tämän kanssa nyt muutaman vuoden taistellut ja etenkin viime vuonna, kun lähdin yrittäjäksi. Tämä on saanut vaikutteita mm. edellisistä kouluista, joissa ihan oikeasti minulle sanottiin, että kun olen niin nuori sekä vielä lapsetonkin niin en voi ymmärtää maailmasta mitään. Lisäksi varmasti yhteiskunnalta on tullut samaa viestiä sekä ilman vuosien kokemusta ja kattavia koulutuksia ei voi pärjätä.

Näimpä olen sitten kamppaillut: onko musta yrittäjäksi? Osaanko mitään? Onko mulla yhtään ammattitaitoa? Tämä näkyy erityisesti nyt urallani suurena epäilyksenä siitä, että pitäisikö odottaa, että vanhenen ja kerään kokemuksia ja koulutuksia. Voiko kukaan ottaa nuorta tosissaan ja vielä yrittäjänä?

Vaikka oikeasti tiedän, että multa löytyy osaamista ja kokemuksiakin! Ei se ikä sitä yksinään määrää. Tässä kohtaa olen todella kiitollinen kaikille minua vanhemmille ketkä viime vuonna ovat kannustaneet minua ja sanoneet, että näkevät minussa potentiaalia. Se on merkinnyt valtavasti! Vaikka edelleen mietin: osaisikohan joku tehdä tänkin jutun paremmin ja ehkä mä kokeilen joskus myöhemmin?

Kohta 2: Ylipaino

Tämä ei ole enää näistä vahvin, mutta ai jumankekka tää oli merkitsevä juttu joskus! Nyt on todella harvoja tilanteita, joissa ylipaino tulee ”esteeksi” sille mitä haluan tehdä. Tällä hetkellä vaikuttaa eniten esim. liikunnassa ryhmän kanssa, mutta silti ilmoittauduin kevääksi kahteen ryhmäliikuntaan! Joten tän kanssa hyvällä mallilla, pitkä tie takana ja varmasti jatkuvaa työstöä aina.

Kohta 3: Rahan puute

”No kyllähän mä tekisin ton ja ton, jos mulla rahaa ois!” Onhan se toisaalta tottakin, jos saisin yön aikana yhtäkkiä vaikka 100 000 euroa tilille niin kyllä tulee muutama unelma mieleen mitä tekisin sillä heti. Mutta vaikka sitä ei tulisikaan niin eihän se ole oikeasti este? Nekin unelmat mitkä enemmän rahaa tarvitsee, vaatii työtä nyt ja voi ne joskus toteutua. Se, että mulla ei ole rahaa juuri nyt (näkyy jälleen eniten työssä, kun ideoita olisi vaikka kuinka) ei tarkoita, että en voisi tehdä mitään.

Kaikki ne jostain aloittaa. Ehkä mulla joskus on rahaa suurempiinkin unelmiin. Askel kerrallaan! Joskus vaan tuntuu, että ne menestyy kellä on jo rahaa menestyä. Tyhmä ajatus. Tai on se varmaan osaltaan tottakin. Mutta sitä ei pitäisi sekoittaa omaan tekemiseen.

Kohta 4: En tunne oikeita ihmisiä

Kyllä mä useinkin mietin, että tuntisimpa jonkun joka vois mua tässä auttaa, että joku asia etenee nopeammin. Että kuuluis tiedätkö johonkin ”piireihin” ja pääsisi heti isoihin juttuihin kiinni. Eikä tarvis yksin rämpiä hiljakseen eteenpäin. Tämä jälleen selkeästi työasia. Onhan se totta, että varmaan ne ”piiritkin” jotain auttaa, mutta jälleen: kyllä ilman niitäkin voi kulkea kohti unelmia ja saada ne toteenkin! Eikä sekään ole mikään fakta, että kuulut mihkä tahansa niin saat kaiken helposti. Tuskin näinkään, kukaan mitään ilmaiseksi saa.

Kohta 5: Olisimpa mä vähän tunnetumpi

Oishan se kivaa, että ihmiset ottais suhun yhteyttä, kun haluais tehdä sun kanssa jotain yhteistyötä tai haluais nimenomaan mun järkkäämälle retriitille vaikka. Jälleen taas urajuttu. Että useammat tuntisi mun nimen, vaikka täällä Kouvolankin alueella, ei koko Suomen. Joskus hiipii ajatus mieleen ”no helppohan ton on, kun kaikki tuntee sen!” kun joku luo jotain supersiistiä. Mutta jostainhan edelleen kaikki aloittaa. Toisen menestys ei ole multa pois. Lopulta tääkin on asia, joka rakentuu päivä kerrallaan.

Ja tähän liittyy vielä se, että kannattaako mun yrittääkään, kun tuolla on niitä todella tunnettuja yrittäjiä ja yrityksiä ketkä tekee myös samoja juttuja kuin mä. Niillä on hienot systeemit ja toimistot ja kaikki. Miksi kukaan kiinnostuis just mun jutuista? Tässä kohti muistutan aina siitä, että kukaan ei ole samanlainen kuin minä. Kukaan ei tällöin voi tehdä täysin samaa juttua ja mulla on aina jotain erilaista annettavaa sen vuoksi. Jokainen meistä kun on ainutlaatuinen.

Ja tässä kyse ei ole siis siitä, että haluaisin olla julkkis tai saada paljon rahaa, vaan siitä, että haluaisin tavoittaa yhtä useampia ihmisiä, jotta voisin antaa heille jotain. Oli se vaikka, että joku voimaantuu blogistani, supersiistiä.

Kaikista tärkein juttu: mikään näistä ei ole totta. Mikään ei ole oikea este minun ja unelmien välillä.

Ne on vaan niitä synkimpiä ”totuuksia” joita itselleni joskus syötän. Olen nyt kyllä hyvä havaitsemaan ne ja työstämään niitä. Tuossa ikäasiassa pääsin hyvin eteenpäin, kun koulutuksessa työstin omaa uskomustani niin, että alkuperäinen ”minä olen kokematon” muuttuikin ”minä olen joissakin asioissa kokematon”. Koska onhan se niin, että en mäkään kaikkea tiedä, ymmärrä tai ole kokenut. Vähän pehmitettyä uskomusten muuttamista.

Jos oikeasti toistelisin itselleni jatkuvasti: olen liian nuori ja kokematon, mulla ei ole mihinkään rahaa, kukaan ei auta mua eikä tunne mua ja toiset tekee sen paremmin kuitenkin niin en voi tehdä mitään. Tällöin mitään ei kyllä tapahtuisikaan!

Tämä oli nyt hyvin urakeskeinen, koska se nyt on hyvin pinnalla elämässäni. Kun se on myös itsensä toteuttamista ja täynnä suuria unelmia.

Mitä esteitä sulla on? Ovatko ne oikeita esteitä vai tosi ikäviä uskomuksia kenties? -Krista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s