Mieli muutoksessa

Yksi asia mistä puhutaan aivan liian vähän, on kaikki se mitä ihmisen sisällä tapahtuu elämänmuutoksen aikana. Kaikkia kiinnostaa ulkonäkö, vaakalukema, fyysinen terveys… mutta isoa osaa varmasti myös se henkinen puoli: miten muutos näkyy mielessä? Puhun tästä nyt ja vastaan lukijani kysymykseen: onnistuuko elämäntapamuutos vain, jos mielentila on oikea?

elämänimuutos3

Koen nostavani todella usein esiin sen, miten merkittävää on se henkinen muutos. Kuinka kaikista tärkeintä on se, miten olen oppinut näkemään itseni ja maailman eri tavalla.

Ja näin se on! Ainakin itse, kun on kokemus siitä, että mieli ei voi hyvin, nostan sen nyt tärkeimmäksi. Multa kysyttiinkin viikko sitten TOP3 elämäni merkittävimmät asiat ja mielentila oli siellä rakkauden ja unelmien kanssa. Toki fyysinen terveys, jonka suuresta muutoksesta mulla on myös kokemusta, on myös tärkeää, mutta ei itselleni niin tärkeää kuin se mieli. Ymmärrän nyt, miten tärkeää on se, että hyväksyn itseni juuri nyt ja osaan olla itselleni armollinen ystävä. Että osaan nähdä maailman mahdollisuudet ja kaiken hyvän mitä siinä on. Että kaikki ei tunnu negatiiviselta, tyhjältä ja turhalta.

Muistan aika elävästi kuitenkin sen, kun pidin itseäni huonona, rumana ja riittämättömänä. Kun moni asia ei tuntunut miltään, joskus tuntui turhalta elää ja luulin, ettei elämällä ole antaa minulle mitään hyvää mistä haaveilin.

Aloitin muutokseni pian neljä vuotta sitten. Kaikenlaista on koettu ja muutos elää jatkuvasti. Ensimmäiset pari vuotta meni henkiseltä puolelta ehkä juuri siihen mielialan nousuun, että aloin oikeasti olemaan paljon iloisempi ja onnellisempi. Hymyilin enemmän ja kiukuttelin vähemmän. Osasin iloita pienimmistäkin asioista ja sitten taas ne pienimmät asiat eivät saaneetkaan enää minua heti surulliseksi. En kiroillut ja paiskinut ovia, vaan nautin enemmän elämästä. Se jokin tyhjä kolo sydämessä täyttyi jollakin hyvällä energialla ja antoi voimaa. Aloin yhä enemmän näkemään itsessäni ja elämässäni niitä kauniita ja hyviä puolia, käyttäydyin paremmin, uskalsin kokeilla uutta, ihmissuhteeni paranivat, rohkenin kiittää ja kannustaa itseäni.

Sitten viimeiset pari vuotta. Olen oppinut unelmoimaan ja toteuttamaan niitä unelmia. Olin heittänyt roskiin niin monta unelmaa, mutta nyt sain kaivettua ne takaisin esiin. Opin tuntemaan itseäni paremmin ja osa unelmista vaihtui joihinkin toisiin. Unelmat ovat mulle valtava voimavara ja joskus energiapiikki jaksaa eteenpäin. Olen tehnyt tutkimusmatkaa syvemmälle sisimpääni ja oivaltanut valtavasti asioita itsestäni. Olen löytänyt sitä omaa polkua ja ne asiat mitkä itselleni elämässä merkitsevät. Olen myös oppinut paljon tunteistani, siitä kuinka kohdata ne ja käsitellä niitä. Olin vielä muutama vuosi sitten aivan hukassa ja myös muiden ihmisten vietävissä. Nyt olen käynyt läpi ikäviä asioita elämässäni, keskustellut paljon itseni kanssa ja löytänyt suuntaa. Koen, että nyt osaan vastata siihen kuka olen ja mitä elämältä haluan.

Se entinen hieman hukassa oleva, paljon kiukutteleva ja surullinen tyttö on hiljalleen muotoutumassa rohkeaksi naiseksi, joka tuntee itsensä, tietää mitä elämältä haluaa. Näen itseni riittävänä ja uskallan tarttua elämän mahdollisuuksiin.

Pakko tähän väliin nostaa se huomio, että kaikkien silmiin en ehkä vaikuttanut kovin onnettomalta. Joku, kuka minut tuntee voi ihmetellä tätä tekstiäni. Olen aiemminin puhunut siitä kuinka esim. huumori oli suojakeinoni enkä halunnut näyttää todellisia tunteita. Ja kun näytin, ne tulivat esiin yksin itkiessä tai raivona läheisille. Oli mun elämässä kyllä paljon hyvääkin ja niitä ihania tunteita, mutta silti osaa sisimmästäni en näyttänyt kellekään ja itseltänikin koitin sen kieltää. Nyt mulla ei ole suoja/pakokeinoja. Näytän tunteeni sellaisina kuin ne ovat ja oikeastaan erilaiset tunteet ovat elämän parhautta. Myös ne huonot, niistäkin on oppinut näkemään sen positiivisen puolen.

Monet sanovat, että tämä liittyy siihen, että olen aikuistunut. Kyllä varmasti näinkin! Mutta sanoisin silti, että elämänmuutoksellani on suuri vaikutus. Jos en olisi silloin ryhtynyt muuttamaan elämäntapojani, missä olisinkaan nyt? Olisiko vanheneminen teinistä aikuiseksi tuonut tämän kaiken muutoksen? Itse en usko siihen. Olen myös puhunut siitä, kuinka olen tiedostanut elämäntapojeni vaikutuksen mielialaani. Tiedostan aika selkeästi sen, kuinka äkkiä esim. syöminen, liike ja alkoholin käyttö vaikuttavat mieleeni. Olen myös kokonaisuus ja koen muutokseni olleen sellainen tapahtumien sarja, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Korostan tässä välissä vielä, että tämä on minun tarinani, ei totuus.

elämänimuutos4

Olen todella onnellinen siitä, että mieleni voi hyvin. Se, että herää aamulla positiivisena ja kiitollisena, valmiina luomaan unelmia toteen ja uskoo itseensä, on aika jees!

Monesti puhutaan siitä, että mielen tulee olla kunnossa, jos aiot aloittaa elämäntapamuutoksen. Sulla tulisi olla motivaatiota, oikea asenne, tavoitteita, valmiiksi jo aika hyvä fiilis ja se lähtökohta, että hyväksyt itsesi jo nyt ja teet muutoksen, koska haluat itsellesi hyvää. Yleisesti minäkin ajattelen näin, mutta koen itse olevani poikkeus.  Kun aloitin muutoksen, olin aivan sekaisin ja elämäni oli yksi suuri kysymysmerkki sekä koin, että olin juuri kokenut elämäni pahimmat tilanteet. Ei minun mieliala ollut mitenkään tasapainoinen tai valmisteltu muutokseen. Kuitenkin se tapahtui, miten? Sanoppa se! Uskon, että muutoksen alkutekijä eli Jukka tuli elämääni juuri oikealla hetkellä. Hän osoitti mulle suuntaa terveelliselle elämälle näyttäen esimerkkiä sekä hän osoitti mulle myös hyväksyvänsä minut juuri tällaisena kuin olen. Tämän miehen eli nykyisen avomieheni tapaamisesta se kaikki lähti. Vaikka en ollut mitenkään erityisen valmis tai tehnyt mitään päätöstä ”nyt elämäni muuttuu!”. Mä vain ihan oikeasti ajauduin sille tielle.

Mieli on muutoksessa kuitenkin siinä mielessä tärkeä, että jos se ei ole mukana, ei mitään hyvää ja pysyvää synnykään. Ja taas, jos sulla on oikeasti todella paha olla henkisesti, se muutos voisi olla ehkä jotakin muuta kuin ruokavalion ja treenien miettimistä. Nämä ovat siitä hankalia asioita, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja me ollaan kaikki erilaisia. Olisin voinut itsekin toimia toisin eli hakea vaikka ammattiapua henkiseen puoleen (psykologi tms.) mutta sen sijaan tapasinkin Jukan ja aloin muuttamaan elämäntapojani. Mulle se toimi, vaikka en ollutkaan henkisesti mitenkään valmis tai ajatellut asiaa.

Nyt valmentajana kyllä painotan mieltä ja sen työstämistä. Sitä, että pohditaan miksi, kenelle ja millä tavalla aion muutoksen tehdä. Sen vuoksi Elämäni muutos -verkkovalmennuksessakin on erilaisia tehtäviä ja harjoituksia, jotta asioihin mennään vähän pintaa syvemmältä. Jos muutoksen mahdollisuuteen ei itse usko, sen tekee vihasta ja itseinhosta, ei ole valmis tekemään työtä sen eteen, kuvittelee että se on mahdotonta, näkee kaiken negatiivisesti… muutoksen tekeminen on hyvin haasteellista. Ei toki ehkä mahdotonta, enhän mäkään näitä asioita miettinyt, kun aloitin muutokseni. Mutta sen tekeminen olisi varmasti ollut järkevämpää ja parempaa, jos olisin. Siksi painotan nyt valmentajana sitä henkistä puolta. Sen tulee kulkea koko ajan mukana, jopa työvälineenä sille, että esim. arkiset teot muuttuvat.

Mielen hyvinvointiin toki vaikuttaa elämäntavat. Siksi painotan aina sitä, että kyse on kokonaisuudesta, joka sinun tulee huomioida.

Koskaan ei varmaan tule täydellistä hetkeä muutokselle, mutta olisi hyvä, että lähtökohdat ovat jokseenkiin suotuisat: ei ole menossa mitään valtavaa kriisiä, uskot itseesi, sulla on optimistinen ajattelutapa, ympärillä joku joka tukee sinua, olet valmis panostamaan muutokseen, teet muutoksen rakkaudesta… itseihnosta tehty pakonomainen muutos ei ole mielestäni toimiva. Muutoksen aikana pitää myös muistaa työstää sitä mieltä, tehdä tutkimusmatkaa omaa sisimpään ja syventää omaa ihmisyyttään ❤ -Krista

 

elämänimuutos6

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s