Alkuni yrittäjänä (ensimmäiset 6kk)

Tätä on toivottu ja tästä onkin myös mielenkiintoista kirjoittaa. Lyhyt kertaus: hankin toiminimen tammikuussa 2018. Siitä asti olen tehnyt hyvinvointivalmentajana töitä mm. erilaisten valmennusten, tapahtumien ja mielihyvätuotteiden parissa. Opiskelen kuitenkin päätoimisesti, joten työni ei täytä jokaista päivääni. Mutta sen sanon, että se on vaatinut todella paljon aikaa ja vaivaa eikä se ehkä näy niin suuresti pankkitilillä mitä joku luulee. Toivottavasti saatte tästä vastauksia kysymyksiinne!

office-3126597_1280

Koska sain paljon kysymyksiä, niiden kautta on helppo kertoa mun yrittäjyyden alkua teille. Mennään suoraan kysymyksiin!

Miksi lähdit yrittäjäksi?

Monesta syystä! Yksi oli se, että mulla oli palava halu päästä töihin toteuttamaan itseäni ja se oikeasti onnistui parhaiten näin. Toisena multa kysyttiin jo valmennuksia ja rupesin miettimään voisinko todella tehdä sellaista työkseni. Kolmantena halusin myös vähän paremman taloudellisen tilanteen, koska opiskelijana se ei ole kummoinen. Lisäksi on helpompaa olla yrittäjä sen puolesta, että saa itse vaikuttaa aikatauluihin. Työ jonkun yrityksen sisällä voisi tuoda liikaa haasteita, koska opiskelen kuitenkin ja se vaatii myös aikaa. En siis millään voi mennä työhön maanantaista perjantaihin kahdeksasta neljään tai edes viikonloppuisin. Se ei toimi opiskelujen eikä mun oman jaksamisen kannalta.

Mitä toimenpiteitä teit alussa?

Tämä viittaa varmaan siihen mitä kaikkea on ns. virallisesti vaadittu niin perustin toiminimen netissä ja hoidin sen asiat kuntoon (mietin liiketoimintasuunnitelman, verot tms.)  Sitten en oikeastaan muuta. Paitsi alussa kävin ilmaisessa yritysneuvonnassa! Toki tässä matkan varrella on tullut ostettua jotakin, olen verkostoitunut, ottanut selvää laskutuksesta, tehnyt kirjanpitoa….

Mitä koulutuksia sinulla on työhösi?

Sanoisin, että mulla ei ole yhtä isoa ja kattavaa (vielä), mutta palasia sieltä täältä. Aloitin PT-opiskelut viime syksynä ja kävin sen ekan osan (joka ennen kulki nimellä hyvinvointivalmentaja), mutta lopetin sen siihen kun se ei ehkä ollutkaan mun juttu. Sitten olen hyötynyt yllättävän paljon sosionomi AMK opinnoistani. Näiden lisäksi olen opiskellut useita kursseja avoimessa AMK koskien hyvinvointia mm. ylipaino, mieli ja suolisto teemoissa. Olen hankkinut itselleni myös muita pienempiä kursseja pienyrittäjiltä, lukenut paljon ja opiskellut itsenäisesti. Toki nyt on myös ne seksuaalineuvoja AMK opinnot menossa.

Kuukauden kuluttua aloitan Life Coach opinnot! Se onkin sitten kattavampi melkein vuoden urakka, josta olen todella innoissani. Nyt kun on hetken aikaa tehnyt näitä töitä, opiskellut itsenäisesti, ottanut erilaisia kursseja sekä havainnoinut minkälainen valmentaja olen, on helpompi valita jokin kattavempi koulutus. Onneksi siis tein näin eli aloitin hiljalleen askel askeleelta rauhassa ja nyt vasta panostan suurempaan koulutukseen.

Iso osa on tietenkin myös mun oma tausta ja muutos. Ammennan sieltä paljon: ideoita tapahtumiin, mitä uutta haluan luoda, koitan ymmärtää asiakkaita, annan tukea… Mun luokse on moni myös tullut juuri siksi, että olen nuori ja niin alussa, mulla on oma tarina ja muutos, olen helposti lähestyttävä, samaistuttava, ”tavallinen”. Jotkut ihmiset kaipaavat myös jotain muuta kuin vuosia kouluja käyneitä tai tikissä olevia valmentajia, antavat enemmän arvoa sille, että valmentaja on läsnä ja ymmärtää mistä on kyse tunnetasolla.

Minkälaiset ovat peruspäiväsi ja mitä kaikkea oikein teet?

Ajattelin tehdä tästä viikkopostauksen, mutta lyhyesti mulla on usein muutama tunti konehommia, jonkun verran aikaa menee someen, sitten päivässä on ehkä 1-3 tapaamista keskivertona ja melkein joka päivä käytän aikaa myös uuden suunnitteluun tai vanhan idean työstämiseen. Mä herään usein aamulla myöhemmin, koska en ole aamuihminen ja otan aamun rennosti. Sitten vähän pakollisia konehommia ja somea. Sitten päivän tapaamiset ja toki sitä ennen niihin valmistautuminen. Näiden jälkeen usein lisää konehommia ja uuden suunnittelua. Päivän pituus riippuu paljon siitä miten kovasti on tekemistä (usein liikaa eikä edes kerkeä tekemään kaikkea), miten paljon pitää opiskella, miten kauan Jukka on pois kotoa… työpäivät usein kestää 5-13 tuntia.

Sopiiko yrittäjyys sinulle?

Joo ja ei. Tästä on nyt mennyt niin vähän aikaa, että vaikea sanoa. Tiedän, että multa puuttuu tiettyja asioita/piirteitä, joita mun mielestä olisi hyvä olla kuten oikeasti hyvät tietokonetaidot, kestävät hermot, ymmärrys ja innostus koskien laskutusta ja kirjanpitoa… kaikki tällainen joka on tärkeää, mutta taustalla, ei vielä suju niin hyvin kuin tulisi.

Mutta sitten taas nautin siitä ”oikeasta tekemisestä” eli tapahtumien suunnittelusta, asiakkaiden tapaamisista, harjoitusten tekemisestä… koska olen luova, innostunut, lämminsydäminen, rohkea, aito, helposti lähestyttävä, ymmärtäväinen. Kyllä mä odotan sitä päivää, että joku muu voi hoitaa kirjanpidon, laskutuksen tms. ja voisin keskittyä asiakkaisiin ja todelliseen vuorovaikutukseen ja tekemiseen. Toisaalta taas olen vasta niin alussa, että eiköhän tämä tästä!

Mikä on parasta?

Se, että kokee olevansa jollekin jollain tavalla hyödyksi ja saa toteuttaa luovalla omalla tavallaan itseään. Tämä on mun intohimo ja on kiva löytää sitä omaa suuntaa. Mä rakastan suunnitella ja mulla on ideoita, kiva toteuttaa niitä oikeasti. Sekin on  myös kivaa, että saa toteuttaa niitä yhdessä muiden yrittäjien kanssa!

Plus toki myös saa itse suunnitella mitä tekee ja kenen kanssa sekä päättää aika pitkälle aikatauluista tms.

Valmennusten, tapahtumien tai minkä vaan asian kanssa, jossa olen ihmisten kanssa tekemisissä ja voin nähdä sen, että asiakas on saanut tästä jotakin. Se on parasta, kun näkee asiakkaan kehittyvän, kun saa hyvää palautetta esim. blogikirjoituksesta, kun joku on kehunut sinua jollekin toiselle… Kaikista antoisimpia ovat onnistuneet tapahtumat ja se, että asiakas antaa hyvää palautetta ja edistyy jollain itselle tärkeällä tavalla. Oli se sitten sitä, että olen onnistunut valitsemaan jollekin juuri täydellisen mielihyvätuotteen, olen osannut kysyä juuri oikeita kysymyksiä valmennuksen aikana tai olen osannut kohdata asiakkaan hänen tarvitsemalla tavalla.

Aiemmin tällä viikolla oli se asiakastapaus, joka päättyi onnenkyyneliin. Se on varmasti yksi hienoimmista kokemuksistani tähän asti, kun näen miten onnellinen ja hyvinvoiva toisesta on tullut ja mä olen ollut osa sitä matkaa.
Mikä on ikävintä?

Ehkä se, jos joku mistä sä olet todella innoissasi, ei toteudukaan. Tästä esimerkkinä ne hyvinvointiviikonloput. Ja myös laskutus, kirjanpito, hinnoittelu… en pidä näistä asioista kovinkaan paljoa. Ennalta-arvaamattomuus on myös yksi. Kun et voi tietää onko asiakkaita, minkälainen on taloudellinen tilanne tms. Ja vaikka en teekään tätä rahan kiilto silmissä, joskus tuntuu, että panostan aivan valtavasti enkä saa siitä mitään taloudellisesti. Vaikka parasta on se hyvä tunne kaikessa, sillä ei silti laskuja makseta. Olipas ikävästi sanottu, mutta niin se on.

Kuinka paljon on valmis panostamaan, vaikka siitä ei tulisi rahallista korvausta? Esim. peruuntuneet tapahtumat: olet käyttänyt valtavasti tunteja niihin, mutta sitten et saa mitään vastineeksi. Et edes hyvää mieltä onnistuneesta tapahtumasta. Okei, kaikesta saa aina jotakin, ainakin oppimiskokemuksen! Tai joskus mietin kuinka paljon voin käyttää aikaan blogiin ja someen, koska se on pois opiskelulta ja ns. oikealta työltä. Mutta sitten taas some on omalta osaltaan niin tärkeä asia ja mahdollistaa kuitenkin paljon.

Kenen kanssa työskentelet? Mistä saat asiakkaat?

Asiakkaina pääosassa elämäntapamuuttajia ja painonpudottajia sekä sellaisia ketkä kokevat ehkä jotenkin olevansa hukassa ja haluavat löytää uutta suuntaa. Nyt on noussut pintaan myös he, keillä näyttää ulkopuolelta olevan kaikki hyvin, mutta sisällä kuitenkin on vähän tyhjää. Halutaan työstää itseään ja syventää omaa olemassa oloaan. Kaikki on tällä hetkellä ollut naisia ja ikähaarukka on aika suuri.

Asiakkaat tulevat somesta ja nyt pikkuhiljaa myös puskaradion kautta. Yksi ryhmä mulla on käynnissä Kouvolan nuorisopalveluiden kautta ja siellä kyllä on nuoria naisia ja miehiä. Mutta se onkin vähän erilainen juttu, kun mua pyydettiin vetämään heille kurssia eli se ei ole mun itse ehdottama idea, vaikka toki suunnittelen sisällön itse. Mun kohdalla sosiaalinen media näyttelee kyllä aika isoa roolia ja kun aloitin niin aika nopeasti löysin sitä kautta asiakkaani.

Tietysti teen töitä myös muiden yrittäjien kanssa! Teen yhteistyötä tietenkin blogin kautta useamman yrityksen kanssa etenkin nyt BomBom. Lisäksi on meidän Kolme naista makkarissa podcastin naiset Henna ja Katariina (ratkaisukeskeiset terapeutit) sekä Mimosan Aidon Mimosan kanssa on tässä tehty uusia juttuja. Lisäksi on pari muuta valmentajaa tapahtumasuunnittelun osalta, Iina Valmentamosta ja toki nyt Lumoava Minä -kuvauksissa oli useita yrittäjiä. Ja sitten on vielä Jimi Amor.fi omistaja näiden mielihyvätuotteiden osalta. Onhan tässä kaikenlaisia ihmisiä mukana! Ja kiitos heille siitä.

Mitä suunnitelmia sinulla on syksylle työsi osalta?

Verkkovalmennuksia suunnitellaan, oma blogi, Kolme naista makkarissa -podcast ja sen tapahtumat, miniretriittejä, erilaisia tapahtumia niin itse suunnittelemana kuin vain pyydettynä mukaan, yksilövalmennuksia, tapahtumailtoja, mielihyväkutsuja… onhan tässä kaikenlaista suunnitteilla syyskuun alusta eteenpäin ja kuulette niistä varmasti myöhemmin!

Ainoa mistä voin jo enemmän sanoa on, että mikäli tahtoo yksilövalmennukseen, kannattaa ottaa nopeasti yhteyttä. Lisäksi myöhemmin tänään pientä infoa verkkovalmennuksestani, johon voi jo ilmoittautua mukaan! Ja toki mielihyvätuotteiden osalta tilaukset ja kutsujen järjestämiset onnistuvat jatkuvasti.

Oletko kohdannut jonkin suuren vastoinkäymisen?

En oikeastaan. Ainoat asiat mitä joskus miettii on: onko minusta tähän ja onko mulla jotakin annettavaa sekä kumpa saisin tapahtumat hyvin rullaamaan, koska niitä on kiva järjestää, mutta niin moni tuntuu peruuntuvan.

Paljonko tämä on vaatinut rahaa ja paljonko olet tienannut?

No toiminimen perustaminen se 75 euroa ja sitten pieniä sijoituksia: käyntikortit, mielihyvätuotteet, valmennusten aikana käytetyt tuotteet, syksyllä verkkovalmennus alustat… Hyvin vähän on mennyt rahaa kaikkeen n. 500 euroa. Suunnitelmia on hankkia vaikka ja mitä, mutta vielä se ei ole mahdollista. Toiminimeni saa kuukaudessa n. 400 euroa, joista osa menee sitten yritystoiminnan kehittämiseen, matkoihin, tarvikkeisiin ja osalla taas teen mitä haluan. Toiminimiyrittäjyydessä on se hassua, kun en periaatteessa saa palkkaa, mutta silti se mitä jää on minun. En osaa edes selittää sitä oikein, mutta ei siis tule tuhansia euroja tilille kuukaudessa. Mä mietin toki myös tukien saamista, koska jos lakkaisin nostamasta niitä, mun pitäisi tienata paljon enemmän pärjätäkseni. Mulla taas ei ole voimia eikä aikaa tehdä tämän enempää töitä, koska opiskelen.

Hinnoittelu on muuten yksi haasteellinen asia tässä työssä ja sen otan syksyllä kunnolla tarkkailuun. Mutta olen tosi iloinen tehdessäni näitä töitä ja myös siitä, että on helpompaa maksaa laskut sekä ostaa vielä jotakin ylimääräistä. Mä en tee tätä rahan kiilto silmissä, vaan ihan muista syistä. Toi 400 euroa kuukaudessa, tuntuu joskus siltä kuin olisi miljonääri, mutta toki munkin pitää miettiä, että minunkin ajalla, vaivalla, tiedoilla ja taidoilla on hintansa.

Minkälainen olet valmentajana?

Mua kuvaillaan usein näin: helposti lähestyttävä, ”tavallinen”, lämminsydäminen, ymmärtäväinen, kannustava ja lempeä. Mä kyllä olen samaa mieltä. Mä yritän kohdata jokaisen täysin omanlaisena yksilönä, mä yritän parhaani mukaan olla läsnä, kuunnella ja ymmärtää. Koen kyllä olevani helposti lähestyttävä ja luotettava, niin asiakkaat voivat minulle avautua ennemmän. Koen olevani myös syvällisempi ja sellainen joka näkee asiakkaassa upeita puolia ja muistuttaa niistä tarvittaessa. En moiti enkä lyttää, en osoita mitä olet tehnyt väärin. Koen olevani positiivinen ja optimistinen. Toki en ole vain yksisarvisia ja sateenkaaria, osaan olla myös lempeästi vaativa. Mä asetun asiakkaan kanssa samalle tasolle enkä neuvo elämään, jostakin korkeammalta korokkeelta.

Arvostan asiakkaassa avoimuutta ja kykyä uskaltaa avautua myös itselleen. Mä toivon, että asiakas on valmis kurkkaamaan omaa elämää pintaa syvemmältä. En kuitenkaan hae pikamuutoksia, anna valmiita vastauksia enkä missään nimessä kerro miten toisen aikuisen ihmisen tulisi elää. Vastaukset löytyy ihmisen sisältä itsestään, autan kaivamaan niitä esiin ja tuen toteuttamisessa.

Mulle valmennuksessa oleellista on keskustelu, kysymykset, erilaiset kirjalliset tehtävät, pohdinnat… kyse ei ole saliohjelmien tekemisestä ja ruokien punnitsemisesta. Toki puhumme näistäkin teemoista tarvittaessa ja olen tehnyt kevyitä liikuntasuunnitelmia sekä laatinut reseptejä. Mutta sanoisin, että jokaisen asiakkaan kohdalla pitää avata vähän omaa sisintään ja jos ei ole halukas siihen, en usko että hyödyt minusta valmentajana. Minäkään en sovi tietenkään jokaiselle.

Tämä on yksi syy miksi hain mukaan Life Coachopintoihin.

Jokaisen ihmisen sisällä on varmasti uudenlainen maailma, joka pitää vaan avata. Mä autan ja kuljen rinnalla, en kerro miten kenenkään tulisi omaa elämäänsä elää.

Kiitos kysymyksistä ja toivottavasti sait näistä jotakin irti!

Mä siirryn pian lomalle ja se onkin yksi asia mitä yrittäjille usein käy: töitä 24/7 eikä lomaa. Mä huolehdin siitä, että on ruokatauot, vapaapäiviä ja myös pidempiä lomia. Tasapainon löytäminen yrittäjyydessä on joskus haaste.

Tärkeintä on tehdä sitä mitä haluaa ja niin, että se tekee itselleen hyvää! -Krista

yrittäjyys.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s