Muutos ja terveysteot

Voi olla, että viime viikon jälkeen joistakin tuntuu oudolle hypätä tähän aiheeseen. Ensin puhutaan siitä, kuinka jokainen saa olla sellainen kuin on? Sitten puhutaankin muutoksen tekemisestä? Antakaa, kun selitän.

Paljon puhuttu kehopositiivisuus ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, nostaa usein esiin myös sen tietyn näkökulman: entä terveys? Eikö kannata pitää itsestään huolta? Mun mielestä nämä eivät sulje toisiaan pois. Oikeastaan osana itsestä huolehtimista on se, että hyväksyy itsensä juuri nyt. Ja kuten sanoin aiemmin, mun mielestä hyvät teot itseään kohtaan kannattaa aina ja itsensä rakastaminen sellaisena kuin on, voi usein auttaa terveellisten elämäntapojen tekemisessä.

cropped-office-3126597_1280.jpg

Oleellisinta on muistaa se, että kun jokaisen keho on jokaisen oma, jokainen saa päättää siitä itse. Lisäksi jokaisen muutoksen tulisi tapahtua omasta halusta sekä sellaisilla teoilla mitkä itselle tuntuu oikealle.

Keskustelin useiden ihmisten kanssa tästä aiheesta edellisellä viikolla ja yleinen ajatus keskusteluissa oli: mä rakastan itseäni jo nyt ja haluan itselleni hyvää. Kyse ei ole siitä, että pudotan painoa, koska vihaan itseäni tai koen olevani riittävä vasta tietyssä kehossa tai tietyllä voinnilla. Aloitin elämäntapamuutoksen, koska haluan voida hyvin, vielä paremmin.

Mun mielestä toi on hyvä kiteytys ja hienosti ymmärretty se, että vaikka kokisi jo itsensä hyvänä, pitäisi itsestään niin silti itselleen saa tehdä hyviä tekoja. Taas esim. kehopositiivisuus ei poista sitä, että emme tekisi itsellemme hyvää. Mäkin rakastan itseäni juuri nyt tällaisena, mutta haluan silti itselleni hyvää. Siksi pyrin pitämään kiinni terveellisistä elämäntavoista, omalla tavallani.

Paljon puhutaan siitä, että ylipainoisten ainoa terveysteko olisi painonpudotus. Siihen pitäisi jotekin pyrkiä. Mutta eihän se ole niin! Se pyrkii kuka haluaa, omasta tahdosta. Lisäksi terveystekoja voi olla niin paljon erilaisia, se miten mä huolehdin itsestäni ei ole ehkä sama kuin sinulla. Joidenkin mielestä mä en ehkä huolehdi itsestäni, koska olen ylipainoinen enkä pudota tällä hetkellä painoa. Mä väitän silti, että mä teen paljonkin hyviä tekoja terveyteni eteen.

ruokarauha2liikunta2

Mun terveysteot ei ole ehkä sitä mitkä jotkut olettaa. Mä pidän esim. hyvän huolen siitä, että nukun joka yö hyvät yöunet, käytän maltilla päihteitä, syön säännöllisesti itsetehtyä ja ravitsevaa ruokaa, arjessa on selkeästi hyötyliikuntaa, teen rentoutusharjoituksia työn aiheuttaman paineen vuoksi, meditoin, toteutan itseäni työssä ja harrastuksissa, puhun itselleni kauniisti… eikö nämä riitä, vain koska ne eivät johda painonpudotukseen?

Kyllä ne riittävät. Etenkin kun tarkastelen itse sitä mistä on lähdetty. Mulle on myös äärimmäisen oleellista huolehtia henkisestä hyvinvoinnista ja se todellakin menee mulla vaakalukeman ohitse tärkeysjärjestyksessä.

Tämä ei toki tarkoita sitäkään, että mulle on ihan sama minkäkokoinen olen tai annan itselleni vain luvan paisua. Mä koen voivani nyt todella hyvin ja mun tarkoitus on pysyä yhtä hyvinvoivana. Mua ei haittaa nyt se, että olen ylipainoinen. Mä annan todella paljon arvoa sille, että olen oppinut hyväksymään itseni, uskallan nauttia elämästä, uskallan toteuttaa itseäni ja mun mieliala on lähes koko ajan todella hyvä.

Mä olen paininut sen valtavan itseinhon ja lähes jatkuvan negatiivisen ajatusmaailman kanssa. Kun koin todella paljon tyytymättömyyttä ja häpeää. Nyt kun olen päässyt noista eteenpäin, en todella jaksa miettiä sitä vaakalukemaa tai ulkonäköä. Kun on kokenut jotain henkisesti kamalampaa, en enää jaksa murehtia sitä olenko normaalipainoinen vai en. Mä tällä hetkellä teen kaikkeni sen eteen, että voisin henkisesti jatkossakin näin hyvin. Toki siihen vaikuttaa mulla ihan selkeästi se miten syön, liikun, nukun tms. eli ne elämäntavat. Mutta en toteuta terveellisiä elämäntapoja normaalipaino mielessä, vaan tasapainoisen kokonaisuuden vuoksi.

Mun ei tarvitse tietenkään selitellä mun valintoja muille. Mutta koen silti, että pidän hyvin itsestäni huolta, vaikka en menekään kohti normaalipainoa. Ja rehellisesti tuskin koskaan sitä tulen saavuttamaan.

Usein puhutaan siitä painosta, ulkonäöstä, mahan koosta, laihduttamisesta… olisi hyvä muistaa, että useille on olemassa jotakin muuta paljon enemmän merkitsevää. Ainakin omassa työssäni huomaan sen kuinka henkinen hyvinvointi on yksi oleellinen asia ja koenkin, että toisille todellakin parempi terveysteko on esim. työstää sitä miten kohtaa itsensä kuin alkaa pudottamaan painoa.

liikunta3c11c8

Tähän väliin on pakko nostaa yksi esimerkki omasta asiakkaasta. Hän lähti valmennukseen sillä ajatuksella, että tavoitteena on painonpudotus. Kuukauden kuluttua ei ollut lähtenyt yhtään kiloa, mutta hän voi paljon paremmin. Syy siihen oli se, että me oltiin lähestytty asiaa vähän uudenlaisesta näkökulmasta, lisätty arkeen pieniä terveystekoja, mutta ennen kaikkea asiakas pysähtyi itsensä äärelle ja alkoi oivaltamaan sen, kuinka hän on riittävä jo nyt. Hän uskoo, että on tyytyväisempi siihen, että viikko sitten uskalsi pukea kesämekon päälle ja mennä siinä juhliin, kuin jos hän olisi viisi kiloa pienempi. Hän jatkaa edelleen yhtenä tavoitteena painonpudotus, mutta lähestyy sitä eri tavalla eikä anna sen olla oleellisin asia.

Kannattaa aina pysähtyä oman elämän äärelle ja miettiä mikä mulle olisi oikeasti tärkeää. Vaikka ympäriltä tulisi, että sun kannattais laihduttaa niin onko se todella se oleellisin asia? Vai koetko, että sä olet esim. täysin uupunut työn takia ja haluat siihen muutosta? Tai huomaat, että et anna itsellesi yhtään kehuja, kiitosta ja kannustusta, vaan ennemminkin haukut ja osoitat virheet? Joskus oleellisempaa on tehdä muutosta jossakin muussa asiassa kuin siinä vaakalukemassa. Toki sinulle oleellisilla valinnoilla painokin saattaa laskea, mutta tarviiko sen olla se oleellisin asia? Tai tavoite ollenkaan?

cropped-liikunta4.jpgyt14joulu7

Kun katson näitä kuvia jotka kertovat mun terveysteoista ja mietin mitä kaikkea todella teen arjessani, koen kyllä että huolehdin itsestäni ja voin hyvin, vaikka ylipainoa löytyykin. Tärkeintä toki on aina se miltä itsestä tuntuu. Mä olen tehnyt kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen ja vaikka rakastan itseäni juuri nyt, en aio palata vanhaan. Mutta se tuleeko musta oikeasti koskaan normaalipainoista, saa nähdä. En koe, että se paino on tällä hetkellä mitenkään kovin oleellinen asia ja toisaalta siihen painonpudotukseen ei ole nyt voimavaroja eikä motivaatiotakaan. Mä olen oikeasti tosi tyytyväinen ja onnellinen just näin.

Muista se, että meistä jokainen on yksilö ja terveys koostuu niin monista asioista. Joskus hyvän olon kannalta on oleellisempaa miettiä uusiksi esim. ystäväpiiriä tai työpaikkaa, panostaa hyviin yöuniin tai opetella näkemään itsessä ne hyvät puolet. Joskus se painolukema todellakin on täysin toissijainen asia. -Krista

profkrista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s