Ylipaino ja itsensä hyväksyminen

Pyysin lukijoilta instagramissa kysymyksiä koskien kehopositiivisuutta, ylipainoa, itsensä hyväksymistä. Kiitos kaikille niistä, joidenkin kanssa käytiin myös kattavia keskusteluja aiheista! Tiedän, että mun seuraajissa on paljon heitä ketkä samaistuvat tarinaani ja ajatuksiini. Sellaisia ihmisiä ketkä ovat kokeneet kiusaamista, väheksyntää, itseinhoa. Sellaisia ihmisiä ketkä haluavat oppia tykkäämään itsestään juuri nyt juuri sellaisena kuin on.

Oleellista onkin pitää itsestään juuri nyt. Ei vasta sitten, kun on 20 kiloa hoikempi tai on saanut vatsalihakset näkyviin. Jokaisella on lupa nauttia elämästä juuri nyt ja ainakin oman kokemuksen mukaan on helpompi nauttia, kun pitää itsestään.

Tämä asia ei toki poista sitä, etteikö itselleen saa tehdä jotakin. Etteikö saisi pudottaa painoa tai hankkia urheilullisen näköistä vartaloa. Tottakai saa, jos juuri sinä itse niin haluat! Mutta se ei ole mittari sinun riittävyydelle eikä mikään ulkoinen asia anna lupaa koska saat nauttia elämästä. Se, että pitää itsestään juuri nyt, luo monille sen ajatuksen, että haluan itselleni hyvää. Tämän mukana tulee sitten erilaisia, omanlaisia, terveystekoja, joista puhutaan lisää seuraavassa postauksessa.

Mä olen sitä mieltä, että se mitä sisälläsi koet, tunnet, mitä ajattelet itsestäsi ja elämästäsi, on paljon oleellisempaa kuin mitä vaakasi näyttää. Olen puhunut nyt paljon kehopositiivisuudesta ja itsensä hyväksymisestä. Haluan jo tässä muistuttaa lyhyesti siitä, että en missään nimessä kannusta täysin laiminlyömään itseään. Kannustan terveellisiin elämäntapoihin, siihen että ihminen ottaisi itseään kädestä kiinni ja nauttisi omana itsenään elämästä, siihen että tehdään itselle hyvältä tuntuvia ratkaisuja. Mutta kuten sanottu, terveystekoja on monia ja moni niistä on todellakin oleellisempaa kuin se vaakalukema saati jos mietitään täysin ulkonäköä.

bomu

Mutta nyt teidän kysymyksiin!
Kuinka paljon elämäntapamuutoksesi on auttanut hyväksymään itsesi?

Sanoisin, että tämä sekä kiusaamisen loppuminen ovat oleet avainasemassa. Toki myös esim. se, että mulla on kumppani, joka on alusta asti tehnyt selväksi sen, että hän ei välitä kiloistani ja näkee sen todellisen ihmisen kuka olen. Elämäntapamuutoksen kautta paino on pudonnut ja on sekin auttanut mua. Mutta ehdottomasti eniten on kyse siitä, että voin henkisesti hyvin! Muutos ravinnon, liikunnan, unen, alkoholin käytön tms. suhteen vaikutti mulla aika nopeastikin siihen minkälainen mun mielentila on. Ja kun olen muuten paremmalla tuulella, onnellisempi ja iloisempi, koen, että mun on helpompi nähdä itseni hyvänä ja riittävänä.

Mun muutokseen liittyy myös erilaisia kirjallisia yksilöharjoituksia, kirjojen lukemista, paljon keskustelua itseni kanssa, menneiden käsittelyä tms. jotka ovat auttaneet tässä huimasti. Sanotaanko niin, että olen tutustunut itseeni. Ennen näin vain kaiken pinnallisen ja määritin sitä kautta kuka olen sekä mitä mun elämä tarjoaa. Nyt olen tehnyt työtä sen kanssa, että olen löytänyt itseni: kuka olen, mitä haluan, mitä en halua, mistä nautin, mikä mussa on hyvää, mitä unelmia mulla on…

Miten olet saanut paremman itsetunnon?

No oikeastaan toi ylempi kattaa aika hyvin! Mutta lisään vielä sen, että keskityn hyviin puoliini ja oikeastaan kommentoin aika vähän ulkonäköäni. Tämä ei mulla tarkoita sitä, että en kommentoi, koska pitäisin itseäni rumana, huonona tms. vaan en kommentoi siksi, että mulle ulkonäkö ei ole niin suuri juttu. Kommentoin ulkonäköäni kyllä enemmän positiivisesti, joskus harvoin negatiivisesti, mutta silloinkin koitan pistää sille stopin itse, koska se ei ole mulle mitenkään hyödyksi, että päässä kuuluu: ”Katoppa, oompa tänään ruma valas.”

Lisäksi olen vähentänyt huimasti vertailua muihin etenkin somessa! Olen myös viimeisen vuoden aikana innostunut shoppailusta. Vaikka itsetunto on sisäinen juttu, vaikuttaa ainakin mulla siihen hieman ulkonäkö. Sitten kun laittaa kauniit uudet vaatteet päälle, meikkaa ja pistää hymyn kasvoille niin ai että!

Pitäisikö sinun pyytää anteeksi lihavuuttasi?

Laitoin tästä lisäkysymyksen, että miksi? Vastaus oli, että koska olen lihava. Kysyin keneltä? Katsottiin, mutta ei enää vastattu. En ymmärrä kysymystä? Enkä tiedä onko kysyjä tosissaan vai ei. Mutta mun mielestä tästä asiasta ei tarvi pyytää keneltäkään anteeksi.

Olen joskus aiemmin käyttäytynyt niin itseäni kohtaan, kun luulin, että lihavuus on elämäni kamalin asia. Silloin pyytelin anteeksi, että olen sellainen. Nyt ajattelen, että ennemminkin olisin voinut sanoa itselleni: ”Mä oon riittävä näin, mutta anteeksi, että en nyt jaksa näyttää sitä sanoin ja teoin.” Nimittäin sitä joskus kyllä harmittelen, että mun elämäntavat olivat niin huonot. Mutta mun elämä ja nyt elämäntavat paljon paremmat enkä ole kenellekään velkaa anteeksipyyntöä, vaikka olenkin ylipainoinen.

Haluatko olla lihava?

Joo ja ei? Mulla on nyt hyvä näin, ylipainoisena, joten ei kun eteenpäin!

Lisäys: En halua olla selkeästi huonostivoiva lihava. Silloin muutama vuosi sitten olin sellainen. Fyysisestikin oli huonompi kunto ja lääkäreiden mukaan tilanne oli jo aika huono esim. alkava diabetes, verenpainetauti tms. Henkisesti voin vielä huonommin, mä olin todella pohjalla. Silloin keskityin kovasti kiloihini sekä ulkonäköön ja uskon sen lisänneen ennestään ahdistusta, itseinhoa… en miettinyt yhtään mun vointia ja elämäntapoja. Nyt teen niin ja vaikka olen vieläkin ylipainoinen, voin tosi hyvin!

Haluan oppia rakastamaan itseäni. Mistä aloitan?

Ompas vaikea kysymys etenkin, kun en tiedä sinusta mitään. Mä istuisin rauhassa alas itseni kanssa. Miettisin jopa ihan paperille: miksi en rakasta itseäni? Miten se näkyy? Miksi haluaisin rakastaa itseäni? Miten luulen, että se voisi tapahtua? Olenko joskus rakastanut itseäni ja jos kyllä niin miten se elämäntilalle erosi nykyisestä? Rakastaako joku muu minua ja minkä vuoksi?

Mä uskon, että näistä kysymyksistä aukeaa monta oivallusta, ehkä kipeitäkin asioita. Matka siihen, että rakastaa itseään voi kestää kauan eikä se välttämättä ole niin helppo. Uskon myös, että jokainen tekee sen omalla tavallaan. Mä tykkään ensin pysähtyä miettimään asiaa esim. kysymysten avulla ja sitten sieltä saattaa tarttua joku ajatus jota viedä eteenpäin tai joku selkeä juttu mitä muuttaa.

Lisäksi hyviä vinkkejä on muistaa kaikki ”kliseet” eli ole itsesi paras ystävä, näe oma ainutlaatuisuutesi ja uskalla näyttää se itsellesi. Muista kehua, kannustaa ja kiittää itseäsi. Se mihin itsessäsi keskityt ja minkä huomioit eniten, sen merkitys kasvaa.

Itsetunto on kadoksissa. Oma keho inhottaa. Mitä tehdä?

Mä mietin tässä heti, että onko kyse nimenomaan kehostasi? Kysymyksiä taas: Miksi et pidä siitä? Minkälaisen kehon haluaisit? Jos kehosi olisi huomenna sellainen kuin toivot, miten elämäsi muuttuisi? Oletko huomannut kaiken muun mitä sinussa on, kaiken sen mitä kehosi kätkee sisälleen? Vaikuttaako tähän joku ulkopuolinen asia, toisten sanat, yhtieskunnan ihanteet? Vertailetko itseäsi muihin?

Anna enemän arvoa itsellesi. Tee tutkimusmatka itseesi ja mieti mitä kaikkea ihanaa sekä hyvää sinusta löytyykään. Opettele siihen, että et anna ulkonäölle niin paljon arvoa. Kehu, kiitä ja kannusta itseäsi aiheesta. Opettele näkemään itsesi ystävänä. Lue aiheesta kirjallisuutta, seuraa inspiroivia ihmisiä somessa. Hanki valmentaja tai osallistu johonkin muuhun kurssiin tms. joka tarttuu näihin teemoihin. Käy osallistumassa voimauttavaan valokuvaukseen. Jos muut ihmiset kehuvat sinua, kiitä ja mieti oikeasti mistä asioista muut ihmiset sinussa pitävät. Oletko itse edes osannut ajatella niitä?

Tietenkin jotkut myös tekevät omalle keholleen jotakin ja sekin on ok. Jos sä koet, että haluat tehdä muutoksen ja se todella on sun oma toive niin anna mennä! Toki tiedän myös ihmisiä keitä esim. painonpudotus ei ole tässä asiassa auttanut. Sitä ei tiedä etukäteen. Mutta jos muutokseen meinaa lähteä, on tärkeää että se on oma päätös ja siihen lähdetään ajatuksella, että ansaitsen hyvää ja haluan tehdä itselleni hyvää. Ei siksi, että olisin huono, ruma ja riittämätön näin.

Etkö koskaan mieti ylipainosi terveysriskejä?

Toki! Harvoin kylläkin. Mietin kuitenkin tulevaisuuttani ja esitän itselleni usein kysymyksen: nyt kaikki on hyvin, mutta entä myöhemmin? Tiedän kuitenkin riskit ja työni osalta opiskelen kaikkea jatkuvasti. Mä kuitenkin annan itselleni kiitoksen siitä kaikesta mitä olen muuttanut viimeisten vuosien aikana. Ja siitä, että koen tekeväni nyt kaiken mitä jaksan ja kykenen oman hyvinvointini sekä onnellisuuteni eteen.

Tästä vielä lisää seuraavassa postauksessa.

Huomaan, että oma minäkuva muuttuu aina pahemmaksi, kun seuraan tiettyjä henkilöitä somessa. Mitä tehdä?

Lopeta seuraaminen. Vastaa itsellesi kysymykseen: mitä hyvää saat niiden ihmisten seuraamisesta? Jos löydät jotakin hyvää, mieti kumpi näkyy enemmän: ne hyvät vai huonot vaikutukset? Somella voi olla oikeasti todella suuri vaikutus ja etenkin henkiselle hyvinvoinnille. Jos se ei tee sinulle hyvää, älä toimi niin ❤

Toki voi toimia myös niin, että yrittää erilaisin keinoin parantaa omaa itsetuntoa, lopettaa tietoisesti vertailu. Mutta sanoisin, että helpompi ja nopeampi keino on tuo ensimmäinen. Sekin sitten taas varmasti vaikuttaa siihen, että et tunne enää niin paljoa niitä ikäviä tunteita.

Kuinka paljon sinua kiusataan painosi vuoksi?

Ei enää yhtään. Mitä nyt joskus todella harvoin tulee ilkeilyjä instagramissa, mutta ne ei enää kolahda. Väärin toki sellainen käytös silti. Mua on kiusattu viimeksi varmaan aikalailla nelisen vuotta sitten? Silloin aloin siirtymään Kouvolaan ja ihmiset ympärillä vaihtui. Ja toki elämäntapamuutoksella ja ulkonäöllä on varmasti tähän oma vaikutus.

Mitä vaatekokoa käytän ja kuinka pitkä olen?

Riippuu paljon vaatteista, mutta tartun usein XL ja 44 kokoihin. Joistakin voi mennä jopa M (yläosan osalta) ja toisissa taas tarvitaan 46/48 etenkin alaosan osalta, koska vatsa ja peppu. Olen 172cm pitkä.

Kiitos näistä kaikista!

Jos et vielä lukenut edellisiä postauksia, voit lukea ne näistä:

Kehopositiivisuus ja mun kehotarina

Riittävä ylipainoisena

Jokainen riittää juuri näin ❤ -Krista

bomu4

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s