Ruokarauha kaikille

Tämä asia on mietityttänyt mua paljon ja mun on pakko purkaa sitä tänne. Ruokarauhasta on puhuttu aina, ainakin mä oon kuullut sitä koulussa, kotona, kerhoissa, leireillä… ihan aina. Mutta nyt vanhempana ja kiitos sen, että ruokarauhasta puhutaan enemmän, ymmärrän mitä se oikeasti tarkoittaa ja kuinka tärkeä juttu se on.

ruokarauha

Onko joku kommentoinut joskus sun syömisiä? Oletko sinä kommentoinut jonkun toisen syömisiä?

Mä vastaan molempiin kyllä. Mun syömisiä on jonkun verran kommentoitu, tosin onneksi mulla ei ole sen suhteen kovin suuria traumoja. Nykyään, jos joku kommentoi mun syömistä en joko kuuntele tai sanon, että anna mä itse valitsen mitä teen, minun asiani. Toisten syömisiä en varmaan ikinä kovin negatiivisesti tai moittivasti ole kommentoinut ja pyrin siihen, että en sano enää mitään siitä mitä muut syö tai ei syö. Toki keskusteluissa tuon toista kunnioittavasti esiin mun ajatuksia.

Jos lähdetään vähän yleistyslinjalle, usein ylipainoisille sanotaan ”etkös ole jo syönyt tarpeeksi?” tai jotakin muuta, joka viittaa painoon. Ymmärrän toki, että etenkin läheisten suusta nämä voi tulla ihan sen vuoksi, että välitetään toisesta, toivotaan toiselle jotakin muutosta terveyden vuoksi. (toki samantapaisia esimerkkejä myös alipainoisilla, itselle tuttua puhua ylipainoisen näkökulmasta.) Mutta aikuisten kohdalla välittämisen tulisi nousta esiin joillakin muilla tavoin tai ainakin muilla sanoin ja lasten kohdalla aikuisen tulee olla esimerkkinä kuinka luoda terveellinen ja tasapainoinen suhde ruokaan.

Kaikista eniten satuttaa ne kommentit, joissa puututaan lapsen syömiseen. Muutama viikko sitten olin juhlissa, joissa lapselle sanottiin ”eihän meidän Santeri (nimi muutettu) syö näitä, kun se on laihiksella”. Siis ai että teki mieli sanoa jotakin! Katsoin vain lapsen kasvoilta ilmeen, joka mun silmään näytti juuri sille, että tuon sanominen kenties sattui, loi ikäviä tunteita.

ruokarauha2.jpg

Kun me kommentoidaan tuolla tavalla lapsen syömisestä, puhutaan laihiksista, luodaan ruokaan ”tämä lihottaa ja lihavuus on pahasta” -leima, eikö me mietitä yhtään mitä siitä voi seurata?

Siis todella surullista. Jotta kukaan ei luule, että mun mielestä on ok antaa lapsen syödä mitä haluaa ja miten paljon haluaa. Ei ole ja se huolettaa minuakin, että lapset ovat yhä enemmän ylipainoisia. Mutta tuollainen kommentointi ei varmasti johda mihinkään hyvään. Kenties päinvastoin! Joku saattaa alkaa hävetä itseään, luo epäterveen suhteen ruokaan, joka kasvaa jopa syömishäiriöksi, toinen aloittaa laihdutuksen… eihän me näitä toivota lapsille? Vaan sitä, että lapsi voi hyvin ja tykkää siitä minkälainen itse on. Oikeastaan sama pätee myös aikuisiin.

Sallitko itsellesi nautinnollisia ruokailuhetkiä vai liittyykö niihin esim. syyllistämistä ja häpeää?

Tunnistatko itsesi? Mä tunnistan. Mä oon häpeillyt niin paljon mun syömistä ja syönyt paljon salaa. Syyllistänyt syömisen jälkeen, pohtinut, että tän on muututtava ja soimannut itseäni. Nykyään yhä vähemmän kylläkin.

Ruokailuhetkien tulee olla iloa ja nautintoa. Se on tärkeä perusasia, jokaisen tulee syödä ja jokaisella on myös lupa nauttia siitä, myös niistä herkuistakin. Tässä kohtaa pitääkin ehkä antaa sitä ruoka rauhaa itselle? Helpommin sanottu kuin tehty. Monille ruoasta tulee myös ”numeromörkö” eli lasketaan ja mietitään minkä verran kaloreita on missäkin. Ruoka on numero ja joskus se menee liiallisuuksiin. Ja tästä päästään taas ehkä siihen, että esim. herkkujen syöminen nostaa esiin syyllisyyttä, koska niissä on paljon kaloreita. Lyödään siihen vielä se, että olet kuullut monesti kuinka ylipainoisena sun ei kannattaisi syödä enää, häpeänkehäkin on valmis.

Mä uskon, että syömiseen liittyvä häpeä, syyllistäminen, moittiminen ja muu tällainen on suurilta osin ulkopuolelta tulevaa, ”opittua”. Kenties juuri niistä sanoista, joita sait kuulla lapsena/nuorena? Tai kuinka nyt ympärillä olevat ihmiset puhuvat ravinnosta ja/tai kommentoivat sinun syömisiä? Oletko koskaan miettinyt miksi sinulla on sellainen suhde ruokaan? Miksi se herättää tiettyjä tunteita? Osaatko sanoa kuinka saisit luotua itsellesi terveemmän ruokasuhteen?

ruokarauha3.jpg

Kannattaa muuten kiinnittää huomiota siihen kenen kanssa esim. töissä ruokailet tai keskustella kotona siitä kuinka teillä puhutaan syömisestä. Sillä voi olla suuri merkitys sen suhteen, minkälainen suhde sulla on ruokaan ja syömiseen.

Tarvitseeko niitä toisen syömisiä kommentoida? Anna olla ja keskity siihen mitä itse valitset omalle lautaselle. Jos taas on huoli toisesta esim. kumppani tai sinulla on omia lapsia, toimin toisin eikä tökeröitä heittoja sanomalla ruokapöydässä. Keskustelkaa kumppanin kanssa välittävästi asioista, tehkää yhdessä hyviä valintoja ja kannustakaa toisianne terveellisiin elämäntapoihin. Lasten kanssa oma esimerkki on äärimmäisen tärkeä ja se mitä itse puhut ravinnosta sekä syömisen merkityksestä. Ota lapset mahdollisuuksien mukaan kokkailuun, kokeilkaa yhdessä ja nauttikaa ruoasta.

Kannattaa myös unohtaa ehkä ne ”nyt alotetaan laihis!” ja ”ruvetaan pienentämään sun mahaa” kommentit. Keskittykää hyvään oloon ja terveyteen, älkääkä nostako liian esille sitä painoa ja ulkonäköä.

Muistetaan myös, että ei ole kiellettyjä ja sallittuja ruokia. Mäkin luulin elämäntapamuutoksen alussa, että on. Mutta ei ole! Jatkuvat kieltolistat mun mielestä syö sitä nautintoa sekä luo toisaalta myös ruokasuhteeseen turhia haasteita. Toki huomioidaan allergiat sekä se jos ei oikeasti halua syödä jotakin. Uskokaa tai älkää, olemassa on myös ihmisiä ketkä eivät halua syödä esim. täytekakkuja, koskaan! Sekin kuuluu ruokarauhaan, että annetaan näinkinpäin ihmisen itse valita.

Voisin kirjoittaa omasta ruokasuhteesta toisen postauksen, on senkin kanssa aikamoinen matka menty. Mutta aina olen rakastanut ruokaa ja se on yksi mun elämän suurimmista nautinnoista -niin se itse ruoanlaitto kuin syöminen ❤ -Krista

 

ruokarauha4.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s