Milloin on oikea aika elämäntapamuutokselle?

Sanotaan suoraan: ei varmaan ikinä. 

Todella usein käyn keskustelua tästä aiheesta etenkin snäpin puolella. Olen itsekin miettinyt tätä joskus. Monesti keskusteluista huomaa, että toivotaan hetkeä jolloin ei olisi töitä, koulua, lapsia, kumppania, kotia… tai ainakaan tulossa isänpäivää, pikkujouluja ja muita juhlia. Jotta voisi keskittyä vain elämäntapamuutokseen eikä ole haittatekijöitä.

Totuus on kuitenkin se, että tuollaista hetkeä harvoille tulee. Useille ei ikinä ellei sitä luo itse ja lähde yksin jonnekin pois kaikesta.

Kuitenkin sä aiot tehdä koko loppuelämäksesi muutoksen. Ei varmaan vain kuudeksi viikoksi? Siihen elämään kuuluu ja tulee varmasti aina kuulumaan kaikenlaiset hyvin arkiset, mutta aikaa ja voimia vievät asiat kuten työ, perhe, koti… Kyse onkin enemmän siitä kuinka kaiken saa toimimaan yhdessä. Nimenomaan koko loppuelämäksi.

Toki on varmasti joitakin aikoja esim. vakava sairastuminen, läheisen kuolema… jolloin elämäntapamuutoksen tekeminen on oikeasti haastavaa ja kannattaakin pohtia ajankohtaa. Tai ainakin sitä miten vauhdilla sen elämäntapamuutoksen aloittaa.

Mutta monet kuitenkin keksivät jonkun syyn miksi juuri nyt en voi aloittaa elämäntapamuutosta. Ei ole rahaa, ei ole aikaa, kaikenlaisia juhlia on tulossa… tässä kohdassa miettisin mitkä ovat tekosyitä ja mitkä oikeita syitä? Mitä oikeasti haluat, mitä pidät elämässäsi tärkeimpänä?

henkinen2

Sekä erityisesti pohtisin sitä mitä minulle tarkoittaa elämäntapamuutos. Monella on ehkä liian laaja käsitys siitä ja itselle asetetaan paljon odotuksia.

Elämäntapamuutoksen ei tarvitse olla sitä, että menet salille tai ryhmäliikuntaan joka päivä. Se ei tarkoita, että sinun tulee syödä grammalleen paperilapun mukaan. Se ei ole myöskään sitä, että silloin ei voi mennä pikkujouluihin nauttimaan joulutortuista ja terästetystä glögistä.

Ennemminkin voisi lähteä liikkeelle sellaisista asioista, jotka ovat oleellisia, mutta pienempiä. Sellaisia joita tekemällä voisit hyvin koko lopunelämää. Se voisi olla esim. juon enemmän vettä, jätän suklaapatukan ostamatta kauppareissuilla, menen lähikauppaan kävellen auton sijaan, nukun tunnin pidemmät yöunet, lisään kasviksia päivälliselle, opettelen syömään aamupalaa, koitan kannustaa itseäni enemmän… siis ihan mitä vain! Yksi ainoakin juttu vie sua jo eteenpäin. Jos muutat jonkin tällaisen asian joka viikko tai vaikka joka kuukausi, vuodessa olet vienyt elämääsi aika huimasti eteenpäin.

Maanantai on klassikkopäivä aloittamiseen sekä tammikuu. Sinänsä ymmärrän, mutta kuitenkin sulla on mahdollisuus joka päivä tehdä parempia valintoja. Se ei tarvitse olla sitä, että suoritat uudelleen terveellisemmin koko päivän. Pienempi muutos johonkin yhteen tiettyyn asiaan on aivan yhtä hyvä, joskus siitä kasvaa iso asia. Se elämäntapamuutos.

t1.jpg

Omaa elämää kannattaa tarkastella rehellisesti ja pohtia mikä olisi sellainen asia, jonka voisin muuttaa juuri nyt. Yksi asia, joka tuntuu hyvältä ja sopivalta oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

Jos nyt siis mietit, että maanantaina tai tammikuussa aloitat muutoksen niin mitä jos miettisit uudestaan? Tekisit jo huomenna tai vaikka tänä iltana jonkun toisenlaisen valinnan? Sulla on joka hetki ja joka päivä mahdollisuus tehdä valintoja, jotka muokkaa sun elämää. Niistä se elämäntapamuutoskin alkaa, pikkuhiljaa ja pysyvämmin.

Elämään mahtuu kyllä silloin tällöin ne viinilasilliset juhlissa tai irtokarkkipussi leffaillassa.

Sekä toki juhlissa ja muutenkin voi tehdä sen valinnan, että viinit ja karkit jäävät muille jos se tuntuu itsestä hyvälle.

Jos olet pohtinut elämäntapamuutosta niin älä pohdi enää! Aloita se. Poista liian suuret odotukset ja luulot, askel kerrallaan. Vuoden päästä asiat voi olla aivan toisin ja sun elämäntapamuutos on hyvin vauhdissa.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa aloittaa heti. Mä itse tein sen virheen, että useamman vuoden annoin tilanteen kehittyä ja aika hankalasta tilanteesta nousin ylös. Nousin kuitenkin, mutta muutama vuosi aikaisemmin aloitettu muutos olisi varmasti ollut helpompi. Se muuttuu varmasti vaikeammaksi joka päivä. Kun mun oma elämäntapamuutos alkoi niin ei se ollut mitenkään loistavaa aikaa: todella ikävä ero takana, pelko uuden suhteen päättymisestä, huono itsetunto, mieliala todella alhaalla, negatiivinen ajatusmaailma, koulu meni aivan päin helvettiä, alkoholi ja herkut maistui aivan liikaa… kuitenkin sieltä noustiin. Mä tein sen askel kerrallaan.

keho2
Sitten kun muistaa vielä tämän. Teen muutoksia, koska rakastan itseäni ja olen sen arvoinen. Ei koska olen näin huono ja riittämätön.

Joten tee se nyt. Ota vastaan muutokset ja usko siihen, että päivien, viikkojen, kuukausien myötä niistä kehittyy aivan erilainen elämä.

Nytkin on tulossa monia juhlia ja sun elämässä saattaa olla paljon meneillään. Mutta tää on sun elämä, just nyt. Omaan hyvinvointiin panostaminen tuo lisää voimia kohdata arjen haasteet sekä ne pikkujoulut ja uudetvuodet eivät ole esteenä elämäntapamuutokselle. Ne on elämää! -Krista

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Milloin on oikea aika elämäntapamuutokselle?

  1. Törmäsin joskus aikaisemmin sun muutoskuvaan sosiaalisessa mediassa ja ihan huikea muutos kyllä! Eniten kuitenkin pidän sun ajatusmaailmasta ja siitä rohkeudesta lähteä todella muuttamaan asioita pienin askelin – sitähän se elämäntapamuutos pitäisikin olla! 🙂 Todella järkevää tekstiä, toivon että moni inspiroituu tämän avulla aloittamaan oman muutoksensa, oli aika mikä hyvänsä. On pitänyt pitkään kirjoittaa itse myös aiheesta, sillä mun mielestä on tosi tärkeää jakaa ajatusta siitä, että kaikkea ei tarvitse (eikä kannatakaan!) muuttaa yhdellä kertaa. Sä oot hyvä esimerkki siitä, että se todella toimii ja tuo niitä pysyviä muutoksia ja sitä hyvinvointia niin keholle kuin mielellekin<3 Kivaa syksyn jatkoa sulle! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s