Murehditko säkin liikaa?

Mä murehdin lähes joka päivä, onneksi kyllä päivä päivältä yhä vähemmän. Huomaan kuitenkin sen yhteyden stressiin ja ahdistukseen. Kun tulee se olo, että enkö voi tehdä mitään tai pitäisikö mun tehdä kaikki?

Sitten moni asia jää kummittelemaan, jään junnaamaan enkä saa mitään aikaiseksi. Myös se päivän hyvä fiilis ja kiitollisuus häviää sen mukaan mitä enemmän murehdin. Murehtiminen on usein monien asian summa, ainakin itsellä, jolloin pienetkin asiat saattavat tuntua valtavilta energiaa vieviltä muureilta. Tosiasiassa tilanne ei ehkä ole edes niin paha.

Me murehditaan monesti ihan turhaan ja kasataan itsellemme sitä negatiivista vuorta. ”Kuitenkin tapahtuu jotain.. Mitä jos? Entäs jos taas ei?” Vaikka mitään ei olisi vielä tapahtunutkaan ja moni asia on edelleen meidän hallinnassa.

Murehtiminen tietyllä tasolla on ihan luonnollista ja joskus jopa sopivaa. Itse olen kuitenkin huomannut sen, että jatkuva ja etenkin samojen asioiden murehtiminen ja päässä pyörittely on todella haitallista. Toki asioita ja elämää saa sekä pitääkin pohtia ja pyöritellä, teen sitä itsekin joka päivä. Kannattaa kuitenkin ottaa tarkasteluun mitä miettii ja kuinka paljon, minkälaisella asenteella. Murheisiin ei saa jäädä vellomaan.

Murehtimisen vastakohtana pidetään usein vähättelyä, toki sekään ei ole hyvä. Niin moni asia vaatii sen ”kohtuuden/tasapainon” ja joskus sitä on hankala löytää. Tärkeitä asioita murehditaan, mutta niitä ei sitten saisi myöskään vähätellä. Esimerkkinä: murehdin sitä kuinka olen jatkuvasti flunssassa tai sitten vähättelen sitä eli en ehkä reagoi mitenkään. Kun oikeasti olisi hyvä tiedostaa asia ja sitten pohtia mitä voisin tehdä asialle.

Murehtiminen kuuluu elämään, mutta joskus pitää havahtua ja ymmärtää, että nyt sen on loputtava. Jokaisella voi olla omia keinoja tai jotkut voivat pyytää ulkopuolisilta apua.

Kuitenkin se mihin kiinnitämme huomiota, kasvaa ja saa isomman merkityksen kuin mitä se ehkä oikeasti on. Tämä asioiden paisuminen tapahtuu herkästi, kun jäädään murehtimaan asioita.

Murehtiminen ei monesti kuitenkaan hyödytä mitään. Se on pääasiassa vain negatiivinen tunnetila, jota usein kaivamme syvemmäksi. Oletko koskaan tarkastellut mitä murehdit eniten? Kuinka usein? Miksi murehdit niitä asioita? Mitä tapahtuisi jos et murehtisi?

Ennen murehdin enemmän sellaisia asioita, jotka mahdollisesti saattavat tapahtua. Nykyään taas murehdin enemmän sellaisia asioita, jotka oikeasti ovat tällä hetkellä ajankohtaisia. Mietin sitä mitä itse murehdin ja kuinka voisin asioihin vaikuttaa. Tai toisaalta taas voinko vaikuttaa?

 

nuori3.jpg

 

Mitä voimme murheillemme tehdä?

Kirjoitin paperille ylös asioita, joita murehdin kaikista eniten. Niitä oli viisi, joista kaksi otan tähän esimerkiksi. Tämän jälkeen merkitsin ylös ne joille oikeasti voin tehdä jotakin ja toisella merkillä ne joille en voi tehdä mitään. Niiden suhteen joille en voi tehdä mitään, yritän vain jatkossa tiedostaa juuri sen: ei kannata murehtia turhia jos en voi tehdä mitään. Ne asiat joiden eteen voin tehdä jotakin otin lähempään tarkasteluun.

Murehdin paljon rahaa sekä sitä, että aikaa on niin vähän. Mitä voisin tehdä näille asioille? Kirjoitin erikseen ylös RAHA ja AIKA. Näiden alle lähdin pohtimaan omaa toimintaa. Rahan kohdalla pohdin paljon sitä, että kuinka sitä saisi lisää ja miten voisin lopettaa opintolainan kasaamisen 15 000 euroon (nyt n. 11 000) vaikka opintoja on vielä paljon jäljellä. Kirjoitin yksinkertaisia toimintoja: mahdollisesti syksyllä työ? -> katso onko todella tarve, etsi työpaikkoja, pohdi jaksatko eli onko se mahdollista. 2018 toiminimi ja työ hyvinvoinnin parissa. Tästä kirjasin vielä suunnitelman ja tavoitteet, joita en teille paljasta. Lisäksi mainitsin, että viimeinen erä opintolainaa toukokuu 2018. Jatkossa panosta: opiskelu ammattiin, toiminimen perustaminen sekä toiminnan valmiiksi kasaaminen vuodelle 2018.

Sitten aika. Sitä ei saa mistään taiottua lisää, kun jokaisella on se 24 tuntia vuorokaudessa. Pohdin mihin sitä tarvitsen lisää: opiskelu, liikunta ja ihmissuhteet. Ovatko nämä hyviä syitä muuttaa jotakin? Ovat. Mihin kulutan nyt liikaa aikaa: some, opiskelu ja nukkuminen. Onko nämä hyviä kohtia vähentää ajankäyttöä? On. Miksi opiskelu on molemmissa kohdissa? Sillä opiskeluni ei ole tarpeeksi tehokasta, avaan kyllä koneet ja kirjat, mutta en välttämättä saa aikaan mitään -> vie turhaa aikaa, oppiminen heikkenee. Jatkossa panosta: parempi aikataulutus, selkeä kalenterin käyttö, priorisointi, vapaapäivät rennosti ja muut päivät taas täysillä sekä pidä huolta itsestäsi jotta jaksat.

Pieni taakka lähti harteilta. Mietin asioita järkevästi, murehtiminen sai uuden suunnan ja mulla on selkeä suunnitelma. Tällaista tapaa voit itsekin käyttää: listaa ylös mistä murehdit, tarkastele voitko tehdä asialle jotain, niille joille voit tehdä jotakin niin pohdi rehellisesti että mitä. Kirjaa ylös ja toteuta! – Krista

Jos ongelman voi ratkaista, sitä ei kannata murehtia vaan ratkaise se. Jos sitä ei voi ratkaista, ei murehtimisestakaan ole apua.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s