Voiko nuori palaa loppuun?

Muutama viikko sitten tuli vastaan kommentti: ”Ei kukaan nuori voi palaa loppuun. Eihän se ole kerennyt vielä edes elää elämää.”

Tämä oli kommentoitu johonkin uutiseen, jossa Robin tai Sanni tms. kertoi keikkatauostaan ja siitä kuinka nyt on aika hengähtää.

Jäin miettimään tätä asiaa pidemmän aikaa ja lopulta tulin siihen tulokseen, että heitetty kommentti toisen tunteista oli todella asiaton. Tietyllä tavalla ymmärrän jos kuulostaa oudolle, että parikymppinen ihminen tarvitsee oikeasti ”tauon” kaikesta. Ja puhun tässä nyt siitä, kun ihan oikeasti ollaan lähellä kuilunpohjaa ja on todella tärkeää pysähtyä. Parikymppisenä niitä elinvuosia on vasta vähän eikä kuvoissa ole välttämättä töitä, perhettä, lapsia… Mutta! Jos verrataan tätä nykymaailmaa siihen mitä se oli joskus 30-40 -vuotta sitten niin ymmärrän hyvin miksi ihmiset romahtavat tai ei enää vain jaksa.

Mun mielestä nykyään paineita tulee yhä enemmän kaikesta: koulu ja työ, raha, ihmissuhteet tai niiden olemattomuus, ulkonäköpaineet, some, muihin vertailu, ihmeiden odottaminen elämältä, valtavat unelmat… Nykyään parikymppisillä (tai jopa alle) on jo kuitenkin monta rautaa tulessa. Opiskellaan monia vuosia, samalla tehdään töitä ja jahdataan toinen toistaan vaativampia unelmia, ihmissuhteet ovat muuttuneet todella paljon, sitten on se painetta luova some, halutaan tienata paljon rahaa, ollaan erittäin paljon vaativissa ammateissa.

Musta tuntuu, että yhä useampi tähtää korkealle ja mahdollisimman nopeasti.

Nykyään todella moni nuori on laulaja, urheilija, vloggaaja, bloggaaja, näyttelijä, perustaa oman yrityksen tai toiminimen sille omalle intohimolle… Kyllä mä ajattelen aika usein kun seuraan ihmisiä somessa, että ”Hän on vasta 21-vuotias ja tekee tuollaista ja tuollaista, wau!” Mä en itse siis ihmettele yhtään, vaikka yhä useampi kokisi loppuun palamista jo parikymppisenä.

 

nuori.jpg

Kun mä olin 16-19, tunsin oloni hieman samanlaiseksi. Kaikki kaatuu päälle, mikään ei tunnu miltään ja kaikki tuntuu kaikelta. Voiko tän vaan lopettaa? Mun kohdalla ei kyse ollut varsinaisesta loppuun palamisesta, sillä sitä varten kuitenkin täytyisi kai tehdäkin jotain? Mutta fiilis oli hieman samanlainen ja syntyi osittain samoista asioista: vertailu, kiusaaminen, koulu, paineet onnistua… Ja lopulta makasin melkein vuoden omassa sängyssä lähes ainoana menona juhliminen.

Nyt mulla on usea juttu meneillään: amk-opiskelu, kohta varmasti toinen koulu, oman toiminimen perustaminen, itseni työllistäminen ja täten töiden teko, yhteistyöt, blogi, ehkä vlogi plus se ”oma elämä” eli parisuhde, koti, perhe, ystävät, harrastukset. Ainiin ja ne muut unelmat joita on suht pitkä lista! Mulla on isot odotukset tulevaisuudelle. Mutta samalla pelottaa haukkaanko liian ison palan ja teen pitkällä aikavälillä itselleni hallaa.

Mun menneisyys on kuitenkin osa mua ja siitä irtipäästäminen ei ole niin yksinkertaista. Siksi jännittääkin, koska olen taas siinä pisteessä, että syystä tai toisesta en jaksakkaan. Kiire ja stressi ovat todella iso haaste mulle. Mä en kuitenkaan halua luopua unelmista vain koska ne vaatii niin paljon. Mä yritän sen minkä pystyn ja katson mihin se riittää.

Kuitenkin pohdin, että eikö se yksi koulu, perustyö ja perhe olisi riittävästi. Ei se välttämättä ole ja siksi haluan yrittää.

 

nuori3
Pikkuhiljaa kalenteri täytyy ja TODO-listat on todella pitkiä. Eiköhän tämä joskus palkita!

Tästä syksystä tulee aivan älytön. Kaksi koulua, yksi ammattinimike, 70 opintopistettä, hyvinvointiryhmän pito, kahden muun erään yrityksen alla olevan valmennuksen suunnittelu ja valmistelu, toiminimiasiat, omien valmennusten suunnittelu, blogi, perhe, ystävät, Jukka… Ja toki tähän mahtuu useammat messut ja tapahtumat sekä juhlat. Jokainen viikonloppu on varattu helmikuulle asti eikä niitä vapaapäiviä ole vaikea laskea. Jos tästä syksystä selviän hyvällä fiiliksellä niin JES!

Nyt joku miettii miksi en luovu jostain? Kaikki tämä on sellaista mitä rakastan. Kaikki ylimääräinen on jätetty pois. Toki jos pärjäisin ilman rahaa niin sitten asia olisi eri eli täytyy voittaa lotossa! Tai no toisaalta, en mä mistään mitään vielä tienaa… mutta siksihän tässä painetaankin kovaa duunia, että ensi vuonna tienaisin eikä tarvitsisi hukkua lainoihin!

Onneksi tunnen itseni ja voin yrittää hieman estellä ettei sellaista ahdistunutta stressifiilistä synny. Nykyään kuitenkin jo hyvin nuorena loppuun palaminen, ahdistus tms. on hyvin mahdollista. Elämä on erilaista kuin ennen ja jokainen meistä on erilainen. Tärkeää olisikin tiedostaa missä mennään ja kuulostella omaa oloa.

Nyt haluan toivottaa rauhallista viikonloppua! Ota aikaa itsellesi jos on tarve. – Krista

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Voiko nuori palaa loppuun?

 1. Olipa naurettava väite, ettei nuori voisi palaa loppuun!

  Itsehän paloin loppuun 20-vuotiaana. Luin kevään yo-kirjoituksiin, helmikuussa muutin toiselle puolen Suomea ja aloitin työt – ja ryhdyin tekemään 70-tuntista työviikkoa (omaa tyhmyyttähän se oli, ottaa jokainen tarjottu vuoro). Yo-kirjoitusten takia piti matkustaa vanhalle kotipaikkakunnalle vielä viikoksi maaliskuussa, se oli lomaa kun ei ollut töitä! Sitten alkoivat burnoutin oireet, ja 25. toukokuuta 2011 jäin sairauslomalle. Edelleen olen työkyvytön, siis lähes 6,5 vuotta myöhemmin. Loppuunpalaminen ei ole leikin asia eikä sitä riskiä kannata ottaa.

  Yhteiskunta on muuttunut. Ennen 90-luvun lamaa nuoruutensa eläneet eivät tiedäkään, miten stressaavaa nykyään nuoruusaika on.

  Tykkää

  1. Loistava kommentti siinä mielessä, että osoitti juuri sen mistä puhuin. Sullakin ollut aivan valtavasti kaikkea! Ja todellakin kaikki on muuttunut. Mun mielestä jo se lisää valtavasti nuorille paineita ja riskiä palaa loppuun.

   Kiitos kommentistasi ja toivottavasti jatkossa voit paremmin! – Krista

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s