Hyvä paha some

Oon pitkään jo miettinyt, että voisin kirjoittaa tästä. Kerron heti alkuun salaisuuden miksi en ole kuitenkaan saanut aikaiseksi. Jotta voisin kirjoittaa tästä aiheesta, mun pitäisi olla itselleni rehellinen ja se tarkoittaa erään asian myöntämistä. Sitä, että mä roikun ihan liikaa somessa. Oon jo hetken aikaa yrittänyt tehdä töitä tän kanssa, joskus menee paremmin ja joskus huonommin.

Havahduin eilen siihen, kun eräs ihminen mainitsi facebookissa, että jotkut käyttävät neljä vuotta elämästään somettamiseen. SIIS NELJÄ VUOTTA!

Oli pakko kysyä mistä se neljä vuotta tulee. He olivat laskeneet (jossakin hyvinvointiyrityksessä) että jos ihminen käyttää päivittäin 40 vuoden ajan 2h 30min  somettamiseen niin siitä saa yhteensä sen neljä vuotta. (En tarkistanut laskutoimitusta) Uskon, että aika monella tulee tuo aika täyteen. Itsellä ainakin tuplaantuu, jos olen yksin niin triplaantuu tuo aika. Nykyään somettaminen myös aloitetaan jo ala-asteella. Helposti siis ihmiset kuluttavat elämästään vuosia somettamiseen. Voisiko sen laskea ihan hukkaan heitetyksi ajaksi?

Somessahan toki voi tehdä paljon, eikä se aina ole turhaa. Kuitenkin kuulostaa hurjalle, että viettäisi monta vuotta elämästään somettaen.

Itse olen käyttänyt somea aktiivisesti ehkä kuusi vuotta. Nyt enemmän kuin koskaan. Olen valvonut monia öitä notkuen puhelimella. Olen pilannut sillä omaa hyvinvointia. Itsetuntoni on huonontunut sen takia. Olen hyvin helposti puhelimeen tarttuva joka tilanteessa. Se on varmasti vaikuttanut joskus myös niihin ihmissuhteisiin, joissa pitäisi olla fyysisesti läsnä. Kadun paljon somettamistani.

 

some3.jpg

Somessa on paljon hyvää. Iso osa somettamisestani nykyään kuluu blogin sekä lukijoiden kanssa. Yritän jakaa aktiivisesti elämää ja parhaani mukaan kommunikoida ihmisten kanssa. Vastailen useassa kanavassa viesteihin, kommentteihin, suunnittelen ja otan kuvia, muokkaan ja julkaisen, kirjoitan ja postaan. Sitä ei voi unohtaa, että some on antanut mulle niin paljon! Se mahdollistaa mulle monet asiat, joista olen hyvin onnellinen ja kiitollinen. Lisäksi se inspiroi mua valtavasti. On niin helppo seurata ihmisiä ja napsia sieltä täältä toimivia juttuja myös mun elämään.

Kuitenkin samalla se vie turhaan mun aikaa ja tekee musta oikeasti epäsosiaalisemman. Miksi onkin niin kiva selata instagramia, seurata sivusta keskusteluja somessa ja vaihtaa toisesta somekanavasta toiseen koko ajan, vaikka jutut ei edes muutu? Se aika mitä turhaan kulutan somessa kehittymättä, oppimatta tai niin ettei sitä voi edes sanoa satunnaiseksi viihtymiseksi, voisin tehdä oikeasti jotain hyödyllistä. Enkä edes käytä sitä mahdollisuutta tarpeeksi, että olisin ystäviini yhteydessä. Kunhan vain selaan.

Olen yksin puhelimen kanssa epäsosiaalinen.

Some mahdollistaa paljon. Yhteydenpidon, ystäviä, töitä, mahdollisuuksia, oppimista, itsensä kehittämistä. Mutta se voi myös ottaa paljon. Jokaisella yksilöllisesti. Mun ongelma on se, että turhaan kulutetulla ajalla somettamiseen voisin tehdä jotain muutakin. Toisilla taas some saa aikaan paineita omasta itsestä tai omasta elämästä. Mullakin joskus, mutta ei mitenkään merkittävästi. Mä uskon, että some on esteenä mun unelmille. Saan sieltä paljon inspiraatiota, joskus luon paineitakin, mutta ennenkaikkea kaikki se somettamiseen kulutettu aika on pois unelmien jahtaamiselta! Mitä kaikkea saisinkaan aikaan, kun jättäisin puhelimen/koneen huomioitta ja toimisin. En välittäisi mitä somessa tapahtuu. Keskittyisin enemmä omaan elämään. Joskus satunnaisesti selaisin äkkiä jotakin, mutta ei niin että päivästä kuluu tunteja siihen.

 

some2.jpg

 

Oon jotenkin todella järkyttynyt omasta somen käytöstä. Jos en selaa mitä maailmalle kuuluu se ei tarkoita, että se katoaa. Jos en postaa jotain, se ei tarkoita, että en olisi olemassa. Jos selaan tunti tolkulla turhaan somea, se on pois jostain muusta. Jos en ole läsnä fyysisesti ihmisten kanssa, vaan roikun puhelimella, se pilaa niitä ihmissuhteita. Jos roikun liikaa somessa, se voi pilata mun omaakin elämää, mun hyvinvointia.

Sosiaalinen media tuo paljon hyvää, mutta nyt on aika mun hallita sitä eikä antaa sen kääntyä toisinpäin. Some tekee ihmisistä epäsosiaalisia. Se vie aikaa pois niiltä tärkeiltä asioilta. Ihmisen ei kuulu käyttää aikaansa vain selaamiseen. Joskus sitä vain selaa ja selaa, edes keskittymättä siihen. Mitä siitä hyödyn?

Nyt yritän käyttää somea järkevästi ja vain tarpeellisen verran. En aio kuluttaa monia vuosia turhaan. Voin laskea puhelimen kädestä useiksi tunneiksi eikä maailma katoa. Päinvastoin, maailma voi aueta täysin uudella tavalla! – Krista

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s