Älä laihduta -päivä ja oma keho

Eilen vietettiin ”Älä laihduta” päivää ja jotenkin näin jälkikäteen on vielä avattaja omia ajatuksia sen suhteen.

Laihdutus -sana on hyvin ärsyttävä. Toisille se merkkaa ihan kokonaisvaltaisesti elämäntapojen muuttamista painonpudotuksen toivossa. Se on semmonen yleinen termi ”mä laihdutan!” Oonhan mäkin varmasti joskus niin sanonut. Nykyään laihdutus -sanaa käytetään negatiivisesti ja se onkin saanut sellaisen uudenlaisen merkityksen. Laihdutus onkin sitä, kun keinolla millä hyvänsä koitetaan väkisin saada vaakalukemaa pienemmäksi. Usein siitä syystä, että emme pidä itsestämme ja/tai joku muu käskee tehdä niin. Laihdutus on ikävää, kurinalaista, kuureilua ja johtaa usein jojoiluun.

Monesta tuntuukin nykyään, että laihdutukseen ei pitäisi ryhtyä.

Pitäisi ennemminkin muuttaa elämäntapoja pysyvästi.

Täten mäkin kannatan tätä ”älä laihduta” -päivää. Tosin musta se pitäisi muistaa joka päivä! Moni menee siinä vikaan, että itseinhosta ryhdytään tekemään kaikkeen täysillä muutosta, kituutellaan ja kuureillaan oikotien toivossa ja tehdään varmaan lähes kaikkea mistä ei tykkää. Voitko lopun elämääsi pakottaa itsesi liikkumaan niin paljon? Voitko lopun elämääsi syödä pussikuureja tai kituutella ruoan kanssa? Aiotko määrittää itsesi vaakalukeman mukaan ”kelpaan vasta 65 kiloisena ja siihen asti piiskaan itseäni!” Jos lähdetään näin liikkeelle, lopputuloksena mitä luultavammin on epäonnistumisia, luovuttamista, jojoilua.

Tämmöisten päivien yksi ehdoton huono puoli on se, kun ne ymmärretään väärin! Eilen koko sosiaalinen media oli täynnä näitä ajatuksia:

  • Tänään saa herkutella ja mättää, koska ei tarvi laihduttaa!
  • Onko järkeä tukea ”älä laihduta” päivää? Eihän se ole terveellistä jäädä lihavaksi, joka vaan syö ja makaa! Parempi ois laihduttaa…
  • Tää on taas joku läskien keksimä päivä, että ei tarvis ottaa itteään niskasta kiinni.

Eilisen päivän perimmäinen tarkoitus/ajatus ei ole mikään noista.

keho2

Eilisen päivän tarkoitus on tukea sitä, että ihmiset uskaltaisivat olla omia itseään ja että he eivät leimaisi itseään ulkoisten seikkojen tai vaakalukeman vuoksi. Ihminen on paljon muutakin. Eilisessä päivässä oli kyse juuri siitä itsensä rakastamisesta. Sekä laihdutuksesta eroon pääsy ei tarkoita sitä, että sitten vain syödään ja maataan. Vaan rakkaudesta itseä kohtaan pyrittäisiin tekemään päivä kerrallaan parempia valintoja joista tulisi joskus elämäntapa. Tehtäisiin omalle keholle ja mielelle hyvää ja siinä samalla paino saattaisi tippuakin, mutta ei kuljeta itseinhosta vaakalukema edellä.

Niin moni ihminen yrittää laihduttaa. Osa vain siksi, että hänen ”kuuluu” laihduttaa. Toisilla se kestää vuosia, kymmeniä vuosia ja lopputuloksena on vain +30 kiloa ja huonompi olo. Mitä tämä kertoo laihdutuksen toimivuudesta? Niimpä. on parempiakin keinoja. Monille se laihdutus on kuitenkin itsensä rääkkäämistä ja itseinhoa päivästä toiseen ilman kunnon motivaatiota ja oikeasti terveellisiä kestäviä valintoja.

Laihduttaminen ei kuulu kenellekkään. Hyvinvointi sen sijaan kuuluu kaikille. 

Tämän päivän tarkoitus oli herätellä omia ajatuksia ja toimintatapoja: kyseenalaistetaan niitä laihdutukseen ja painoon liittyviä pakonomaisia toimintoja sekä ajatuksia. Muistetaan se hyvinvointi ilman painorajaa, kuitenkin ihminen voi voida hyvin muulloinkin kuin tietyssä painossa. Ja yritetään rakastaa sitä meidän kehoa, ei ole yhtä oikeaa mallia.

Koen silti vieläkin, että tästä asiasta tekee hankalaa sekin, kun laihdutus merkitsee ihmisille eri asioita ja kaikki näkevät sen omalla tavallaan. Yleisesti laihdutukseen ehkä kuuluu kuitenkin tiettyjä pinttymiä, hyvin negatiivisiakin, joten olisiko kuitenkin parempi vain tehdä hyvinvointia, terveyttä ja onnellisuutta tukevia niin fyysisiä kuin henkisiä päätöksiä joka päivä? Siten kun itsestä tuntuu hyvälle, itseään rakastaen ei inhoten. 

Pakko kuitenkin vielä lisätä, että kaikki eivät kykene rakastamaan omaa kehoa sellaisena kuin se on ja on ihan okei muuttaa sitä. Niin mäkin tein ja nyt rakastan sitä paljon, vaikka edelleen olen ylipainoinen. Jos haluat muuttaa kehoasi, tee se rohkeasti kannustaen lopun elämää kestävästi eikä itseä haukkuen pikakuureilla.

PS. 23.5 vietetään #lupanäkyä päivää! Silloin paneudutaan siihen, että jokainen saa olla oma itsensä, pitää vartalostaan sekä näyttää sen myös muille oli se millainen tahansa! Lisää löytyy mm. Vaakakapinan sivuilta facebookista.

Nyt on menossa myös ”älä mahdu muottiin” -kamppanja, jossa kuvataan kehokuvia sillä ajatuksella, että meidän kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia.

Haasteena voisinkin heittää, että osallistu itse näihin omilla kuvillasi somessa, ota itse itsestäsi kuvia tai käy valokuvaajalla. Voi olla äärimmäisen upea kokemus! Mäkin aion tehdä niin kotona.

 

”Hyvinvointi ja terveys on kuitenkin asioita joista kannattaa pitää kiinni, joihin kannattaa panostaa. Keho on tunnetusti se ainoa paikka jossa meidän on pakko asua.” – Krista Kohonen

 

keho3
Omasta kehosta löytää helposti paljon vikaa. Älä kutienkaan kiinnitä niihin huomiota tai muuten ne ajatukset kasvaa entisestään. ps. Nuo isot jäljet ei kuulu asiaan, treenijälkiä.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s